Абас поздрави сънародниците си за по-високия статут на Палестина в ООН
Абас поздрави сънародниците си за по-високия статут на Палестина в ООН / снимки: Reuters

Палестинският президент Махмуд Абас поздрави сънародниците си за придобиването на статут на държава наблюдател в световната организация, предаде ИТАР-ТАСС. Той изрази благодарност "на всички арабски и мюсюлмански народи", както и на страните, подкрепили резолюцията за статута на Палестина.

Абас нарече решението на Общото събрание на ООН "победа на мира и свободата и международно признание". "Сега никой вече не може да избегне наказанието - светът застана на страната на правдата срещу окупацията", заяви от своя страна говорителят на Абас Набил Абу Рудейна.

В отделна декларация на палестинското външно министерство, разпространена от агенция МААН, се изтъква, че "отношенията с държавите, гласували против предложения от палестинска страна проект за резолюция, ще бъдат преразгледани".

Междувременно с изстрели във въздуха, фойерверки, клаксони и масово ликуване по улиците на Рамала, на арабските квартали в Източен Ерусалим, Витлеем, Наблус и други населени места в Западния бряг палестинците приветстваха решението на Общото събрание на ООН да даде на Палестина статут на страна наблюдател, която не е член на световната организация, предаде АФП.

Палестинците излязоха по улиците в момента, в който върху електронното табло в залата за пленарни заседания на Общото събрание се появиха резултатите от гласуването в подкрепа на внесения от палестинския президент проект за резолюция - 138 „за”, 9 „против” и 41 „въздържали се”, посочва АФП. Събитието бе отбелязано и със звъна на камбани на християнските храмове на територията на Западния бряг, предава БТА.

„След 65 години ние се върнахме в ООН. И този път ще останем завинаги”, заявил за АФП Ксавие Абу Аид, говорител на Организацията за освобождение на Палестина.

Лидерът на ислямисткото движение Хамас, което контролира сектора Газа, както и министър-председателят на палестинското правителство в палестинския анклав Исмаил хания, изразиха пълна подкрепа на дипломатическия демарш на президента Махмуд Абас, посочва АФП.

„Това е нова победа по пътя към освобождение на Палестина”, заявил пред журналисти Ахмад Юсуф, един от лидерите на движението в Газа. По улиците на Газа се появиха дори портрети на Махмуд Абас, което е много рядко явление заради избухналата след 2007 г. вражда между Хамас и основната политическа формация на Западния бряг - движението Ал Фатах. Издигнати бяха и портрети на бившия лидер на Ал Фатах и президент на палестинската автономна власт Ясер Арафат, който е смятан от всички палестинци за символ на палестинското единство.