75 на сто от сръбските лекари са готови да напуснат страната
75 на сто от сръбските лекари са готови да напуснат страната / снимка: Dariknews.bg

Над 75% от работещите в здравната система в Сърбия са обмисляли варианта да напуснат страната.

Тези шокиращи данни бяха оповестени от д-р Мая Кръстич, която участва в изследването „Миграцията на работещите в здравната система в страните от Западните Балкани - анализ за причините, последствията и политиката”. През 2011 г. общо 1188 лекари (сръбски граждани, бел.ред.) са работили в чужбина. Икономическите причини влияят най-много върху решението за напускане на страната и миграцията.

„Резултатите от проучването показват, че над 75 на сто от лекарите са обмисляли варианта да напуснат страната - някога или неотдавна. Този процент е още по-голям при младите до 35 години - 81%”, подчерта д-р Мая Кръстич.

Тежката икономическа ситуация, ниските заплати, неудовлетвореността от работното място и липсата на перспектива, са основните причини за намерението на лекарите да напуснат страната.

Доброто заплащане, социалните придобивки, професионалното обкръжение, възможността за развитие, съществуването на медицинска апаратура, която е необходима за съвременните процедури, стабилността на работното място, както и организацията и реда в държавата, са сред основните причини, които привличат лекарите да заминат в чужбина.

Д-р Мая Кръстич съобщи, че след 2012 г. Сръбската здравна камера е издала над 2000 уверения на местни лекари за „добра репутация”. Само от началото на годината в Белград са издадени 250 уверения на лекари за работа в чужбина. Кръстич обаче уточни, че няма точна статистика колко точно сръбски лекари са напуснали страната. През 2014 г. общо 2644 лекари са били без работа в страната.

Източник: БГНЕС