документ
документ / ThinkStock/Getty Images
На фона на разрастването на ядрената криза със Северна Корея 51 държави подписаха договор на ООН, който забранява притежанието на ядрено оръжие в световен мащаб.

Споразумението беше прието от 122 държави в ООН през юли след преговори, водени от Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия. Нито една от деветте държави, притежаващи ядрен арсенал – САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, не участва в обсъжданията.

Президентът Румен Радев с първо обръщение пред ООН

След официалното подписване по време на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Антониу Гутериш приветства споразумението като първия многостранен договор за разоръжаване от над две десетилетия насам.

Въпреки това НАТО, в чийто състав влизат три от държавите с ядрено оръжие, разкритикува договора, определяйки го като непродуктивен и потенциална предпоставка за създаване на разделение.

Бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми на ООН, признава Гутереш

„Забраната за ядрени оръжия чрез договор, който не включва нито една държава, която реално притежава ядрено оръжие, не е ефективна, няма да намали ядрения арсенал в световен мащаб и няма да подсили сигурността на никоя държава, нито международния мир и стабилност“, посочват от Алианса.
Официално споразумението ще влезе в сила, след като 50-те държави го ратифицират – процес, който може да отнеме месеци и дори години.
БГНЕС