5 души загинаха след сблъсък на кораби в Северно море
5 души загинаха след сблъсък на кораби в Северно море / снимка: Reuters, архив

Спасителни екипи откриха тялото на още един загинал при сблъсъка на двата плавателни съда в Северно море край бреговете на Холандия, с което жертвите станаха пет, предаде ИТАР-ТАСС. Предполага се, че тялото е на украинец.

По данни на полицията екипажът на ферибота, потънал след сблъскването, са граждани на България, Полша, Украйна и Филипините. На ферибота "Болтик ейс", превозващ 1400 нови автомобила, е имало 24 човека.

От тях 13 са спасени, петима са загинали и шестима са изчезнали безследно. Службата за брегова охрана съобщи, че са нищожни шансовете още някой да е оцелял, но издирванията продължават, предава БТА.

Фериботът се сблъска вчера с контейнеровоза "Корвъс Джей" под кипърски флаг, който е останал на повърхността и след това е продължил плаването по маршрут от Шотландия до Антверпен, припомня ИТАР-ТАСС.

Ройтерс цитира представител на компанията оператор на потъналия ферибот, според когото човешка грешка е вероятната причина за корабокрушението. По думите на гръцкия мениджър на компанията "Стамко шип мениджмънт" Панагиотис Каколирис фериботът е превозвал над 1400 автомобила, главно от марката "Мицубиши", от пристанища в Япония и Тайланд.

Холандската полиция съобщи, че се консултира с прокуратурата дали да започне разследване на сблъсъка, станал извън холандски териториални води при неизяснени обстоятелства.