26 души ранени след самоубийствен атентат в Дагестан
26 души ранени след самоубийствен атентат в Дагестан / снимка: БГНЕС, архив

Атентатор-самоубиец рани 26 души в Дагестан, след като взриви натоварената си с експлозиви кола срещу кордон на милицията по време на операция срещу бунтовници. Силите за сигурност са спрели атентатора, докато се е опитвал да навлезе в района на провеждаща се операция срещу предполагаеми бунтовници в дагестанската столица Махачкала.

Шофьорът е взривил експлозивите в колата си. Ранени са 13 милиционери и 13 цивилни. По време на 24-часовата операция срещу бунтовниците бяха убити четирима заподозрени, съобщи говорител на Федералната служба за сигурност. В същото време войник загина при престрелка в Чечня, ранени бяха още един войник и четирима милиционери, посочва БГНЕС.

През последните години Русия се бори с все по-засилващи се ислямистко въстание в Северен Кавказ, което отнема живота на десетки всяка година. Ситуацията се влоши значително през последните месеци, като по-рано този месец друг атентатор-самоубиец уби 18 души при нападение срещу пазар в Северна Осетия, единственият предимно християнски регион на Кавказ.