/ БГНЕС
Едно дете е загинало, а две са сериозно ранени след стрелба в училище във Финландия, съобщи полицията.

финландия стрелба
БГНЕС

12-годишен откри огън в училище във Вантаа край финландската столица Хелзинки и рани трима души, съобщи полицията и добави, че нападателят е задържан, предаде АФП.

финландия стрелба
БГНЕС

В училището има около 800 ученици и 90 души персонал. Там учат деца от първи до девети клас, на възраст от 7 до 15 години.

"При инцидента със стрелба има ранени хора", съобщиха от полицията малко след 10:00 ч. (07:00 ч. по Гринуич).
 
Полицията е била уведомена за случилото се в 09:08 ч. и по-късно уточни, че както заподозреният, така и ранените са непълнолетни.

След стрелбата е активирана кризисната група на град Вантаа, съобщават местните медии
 
Според полицията арестът на младия заподозрян, който е учил в същото училище, "е протекъл спокойно" и той е притежавал огнестрелно оръжие. Започнало е разследване за убийство и опит за убийство.

Младежът няма да бъде вкаран в затвора, тъй като не е навършил 15 години, заяви друг полицейски служител - Марку Шеркя. След разпита той ще бъде предаден на социалните служби.

Свидетел разказва пред вестника, че в двора са прозвучали изстрели.

"Първоначално не разбрах, че това е оръжие. След това се чу ужасен писък и в двора се втурнаха деца", каза той.

Един от родителите, Яне Саволайнен, каза, че е бил в контакт с дъщеря си, докато са се провеждали учебните занятия.

"Тя успя да ми изпрати съобщения в WhatsApp, в които пишеше, че са седнали на пода и чакат инструкции от учителите", каза той.

Учениците са били държани в класните си стаи цяла сутрин и скоро в училището са се стекли родители. Малко след обяд полицията започнала да пуска родителите, за да се съберат с децата си.

Създадено е кризисно звено, в което участват служители на училището и на местните власти.

"Мога само да си представя болката и тревогата, които изпитват много семейства в този момент", реагира министърът на вътрешните работи Мари Рантанен на X.

Премиерът Петери Орпо заяви, че е "дълбоко шокиран" от инцидента, като добави, че мислите му са с жертвите, техните родители, другите ученици и учители.

Скандинавската страна претърпя две подобни трагедии в началото на 2000 г.

През ноември 2007 г. 18-годишен мъж откри огън в гимназия в Йокела, на около 50 км северно от столицата Хелзинки, и уби 8 души: директора, медицинската сестра и шестима ученици. Нападателят се самоубива след нападението.

Година по-късно, през септември 2008 г., в професионално училище в Каухайоки (западна част на страната) е извършена стрелба от 22-годишния

Мати Юхани Саари, при която са убити 10 души. Скоро след това той също се самоубива.

Оттогава насам стотици училища са били заплашени от подобни деяния, сочи списанието Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention, което посочва проблемите с психичното здраве като основна причина за това бедствие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС