/ iStock/Getty Images
"Без свободна преса не може да има демокрация". Този призив отправиха над сто френски медии, като настояха за "общ фронт" срещу крайната десница.

На 27 юни на Площада на Републиката в Париж се проведе и митинг в подкрепа на демокрацията.

С този "общ фронт" подписалите се медии потвърждават желанието си да водят битка срещу крайната десница, чиито идеи са широко популяризирани и разпространявани в... медиите, начело с каналите и печатните издания на групата, собственост на милиардера Венсан Болоре (Europe 1, CNews, Le JDD и др.)

"Чрез тази мрежа десницата налага на обществения дебат своите фалшиви новини и крайности, които са в разрез с основните права", заявиха подписалите декларацията.

Силвен Бурмо, продуцент в телевизия France Culture и директор на AOC, онлайн вестник, който е един от подписалите петицията, заяви, че борбата срещу крайната десница трябва да бъде потвърдена ясно.

"Позицията ми е една и съща от 80-те години на миналия век: смятам Национален сбор за партия, различна от останалите", каза той, цитиран от Франс 24.

"Малко по малко санитарният кордон, който вестниците, телевизията и радиото бяха въвели по времето на Жан-Мари Льо Пен, се разпадна. Но именно тази "нормализация" на крайната десница допринася за нейното издигане на изборите", написа френското издание "Телерама".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС