/ БГНЕС
Демонстрации срещу крайнодясната партия "Национален сбор" бяха организирани днес в Париж и други френски градове на фона на предстоящите парламентарни избори, предаде Ройтерс.

След възхода на "Национален сбор" на евроизборите миналата събота полицията съобщи, че 350 000 души се очаква да участват в демонстрацията и 21 000 полицаи са мобилизирани, след като синдикати, студентски и правозащитни организации призоваха за шествия срещу антиимигрантската и евроскептична партия. 

Най-малко 150 прояви се очакват в Марсилия, Тулуза, Лион, Лил и други градове в страната.

В Париж, където вероятно около 100 000 души присъстваха на демонстрацията, събитието започна в 12 часа местно време от Площада на Републиката.
"Участваме в демонстрацията, защото сме изключително разтревожени, че (водачът на "Национален сбор") Жордан Бардела може да стане следващият премиер... искаме да предотвратим това бедствие", каза крайнолявата лидерка на френския Съюз на трудещите се Софи Бине.

22-годишна студентка, която присъства на проявата в Париж, каза, че това е първото ѝ участие в протест. Тя заяви, че е "обезпокоена, защото хората вярват на лъжите на тази партия, която има откровено расистко наследство", правейки препратка към "Национален фронт", партията предшественик на "Национален сбор", на която лидер бе Жан-Мари Льо Пен. Той получи наказания заради изказвания, смятани за антисемтиски и ксенофобски.

Студентката каза, че иска "да се бори, за да съхрани страната на човешките права, свободата и толерантността".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Анелия Пенкова/БТА