Жил Симон тресна Федерер във втория кръг в Торонто
Жил Симон тресна Федерер във втория кръг в Торонто / netinfo

Французинът Жил Симон поднесе истинска сензация на тенистурнира от сериите Мастърс, отстранявайки във втория кръг лидера в световната ранглиста Роджър Федерер (Швейцария) с 2:1 сета - 2:6, 7:5, 6:4.

Две и половина седмици след загубата от Рафаел Надал на финала на Уимбълдън Федерер претърпя ново поражение - този път от 22-ия в света Симон, който триумфира в Индианаполис през уикенда.

Федерер взе лесно първия сет с 6:2, но в следващите две части допусна много грешки, в това число и четири поредни непредизвикани. Освен това неговият съперник изигра мача на живота си.

"Това не е краят на света, но се надявах, че ще стартирам по-добре тук. Обичам да играя тук", заяви швейцарецът, който е печелил два пъти турнира в Торонто. Трябва да се пренастроя за Олимпийските игри в Пекин и за Откритото първенство на САЩ. Това са моите големи цели през следващия месец, каза още Федерер. За втори път през сезона световният номер 1 губи първия си мач в даден турнир.

През март в Дубай той отстъпи на Анди Мъри (Великобритания). Сега позицията му на върха в световната ранглиста е поставена под въпрос, тъй като неговите преследвачи Рафаел Надал и Новак Джокович продължават напред в Торонто.

Надал се наложи над представителя на домакините Джеси Ливайн (123-и в света) с 6:4, 6:2, записвайки 25-а поредна победа. Испанецът имаше трудности само в първата част, когато изоставаше с 2:4, но не допусна изненада.

 В следващия кръг Надал ще се изправи срещу руснака Игор Андреев, отстранил Тамаш Бердих с 2:1 сета - 6:4, 3:6, 6:4. Други четирима от високо поставените - 4-Николай Давиденко (Русия), 5-Давид Ферер (Испания), 7-Джеймс Блейк (САЩ) и 8-Анди Мъри (Великобритания), също постигнаха победи и продължават напред в състезанието.