Лидерите с категорични победи на старта на Световното по хокей
Лидерите с категорични победи на старта на Световното по хокей / netinfo
Дани Хийтли отбеляза три гола за успеха на националния отбор на Канада с 5:1 над Словения в първия мач за „кленовите листа” от Световното първенство по хокей на лед в Квебек и Халифакс.

Дан Хамхуис и Мартин Луис също отбелязаха по един гол за домакините на световните финали, докато точен за словенците за резултат 1:3 бе Анже Копитар.

Интересно бе, че на първия мач на „кленовите листа” от Световното първенство, на което те са домакини, присъстваха едва 7921 човека, което е с 600 по-малко от общия капацитет на залата в Халифакс. Зрителите пропуснаха да видят трите гола на крилото на Отава с германски произход Хийтли, който стана най-резултатният канадец на в историята на световните финали с 23 попадения.

Резултатът беше и най-малкото, с което словенските хокеисти можеха да се оттеглят от леда, след като изстрелите към двете врати бяха 65:22 в полза на Канада.

В друга среща от група „Б”, САЩ разби Латвия с 4:0 и се присъедини към основния си враг Канада на първото място. С този категоричен резултат голът на победата се оказа първия на Патрик Кейн, но американците добавиха още три чрез Браун, Парис и О'Съливан.

Дуото на Вашингтон Кепитълс Александър ОвечкинАлександър Семин пък донесе победата на Русия със 7:1 над Италия в първа среща от група „Д”.

Семин се отличи с два гола и асистенция, докато лидерът при голмайсторите в НХЛ Овечкин отбеляза едва гол. Останалите попадения бяха дело на Морозов, Терешенко, Шушински и Зарипов.

Радим Врбата пък отбеляза два гола за Чехия, която допусна също толкова през първата третина срещу Дания за 2:2. В следващите 40 минути обаче чехите доказаха класата си и след голове на Коталик, Иргл и Хейда спечелиха с 5:2.