Иракчанин заслужи наградата “Джанчинто Факети”
Иракчанин заслужи наградата “Джанчинто Факети” / netinfo
Капитанът на националния отбор на Ирак Махмуд Халеф получи приза на името на Джанчинто Факети – легендарният италиански футболист, който почина миналата година, информира Channel 4.

Халеф стана автор на гола във вратата на Саудитска арабия на финала за Купата на Азия, което позволи на отбора му да спечели титлата за първи път в историята си.

Наградата, която носи името на Факети, се присъжда на играч, който олицетворява в себе си духа на футбола. Миналата година победител стана бившият нападател на Виченца Хулио Гонсалес, който не реши да продължи да играе, въпреки че загуби ръката си в автомобилна катастрофа.

Джачинто Факети почина на 4 септември 2006г., на 64-годишна възраст след дълго боледуване от рак. В негова чест Интер извади от употреба фланелката с номер 3 в клуба – безпрецедентен акт в историята на миланския гранд.

През цялата си 18-годишна кариера Факети е играл само за Интер, като има 476 мача с 59 гола. За италианския национален отбор той е записал 94 участия, в които е отбелязал три попадения.