Четири отбора вече на осминафиналите в Шампионската лига
Четири отбора вече на осминафиналите в Шампионската лига / netinfo

Четири отбора – „Байерн” (Мюнхен), „Ливърпул”, „ПСВ Айндховен” и „Валенсия” си осигуриха предсрочно класиране за осминафиналите на Шампионската лига след мачовете от четвъртия кръг от груповата фаза.

„Ливърпул” и „ПСВ Айндховен” постигнаха трета победа в група С, съответно над „Бордо” с 3:0 и над „Галатасарай” с 2:0 и оглавяват класирането с по 10 точки, докато техните съперници имат по 1 точка. В следващия кръг в директен двубой те ще определят и победителя в групата.

Малко неочаквано „Байерн” (Мюнхен) завърши наравно 0:0 със „Спортинг” в група В, след като преди седмица бе победил португалците с 1:0 като гост. Спечелената точка обаче бе достатъчна на баварците за намиране на място сред 16-те най-добри.

В другата среща „Интер” надделя над „Спартак” (Москва) с 1:0 като гост с попадение на аржентинеца Хулио Крус още в 58-та секунда на срещата. Така нерадзурите излязоха на второ място и увеличиха шансовете си за продължаване напред в турнира.

„Валенсия” загуби първи точки в група D, завършвайки 2:2 при визитата на „Шахтьор” (Донецк). Испанците два пъти изоставаха в резултата, но успяха да се доберат до ремито, което им осигури класиране за следващата фаза.

В другия мач от тази група „Рома” сензационно направи 1:1 с гостуващия „Олимпиакос”. Римляните дори губеха в резултата, но Франческо Тоти вкара изравнителния гол. Преди това обаче звездата на тима пропусна да отбележи от дузпа.

След четвъртата си поредна загуба "Левски" изгубиха всички шансове да се класират в следващата фаза на турнира на шампионите, но все пак запазват макар и теоретични шансове за класиране в турнира за купата на УЕФА.

В следващия пети кръг Левски приема третия в класирането - европейския клубен шампион „Барселона” на 22 ноември на националния стадион „Васил Левски” в София.

Положението на „Барселона” се влоши след ремито 2:2 в дербито с „Челси”. Каталунците два пъти повеждаха в резултата, но грандът от Лондон успяваше да изравни.

Португалецът Деко откри с топовен шут по диагонала още в третата минута. Франк Лампард, който е изключително желан от Франк Рийкард, възстанови статуквото с фамозен гол в 52-та минута. От почти нулев ъгъл Лампард стреля с обръщане, прехвърляйки вратаря Виктор Валдес, като с помощта на далечната странична греда топката се заби в мрежата.

Само шест минути по-късно Роналдиньо проби отляво и поднесе топката като на тепсия на крака на Ейдур Гудьонсен за 2:1. В третата минута на даденото от рефера добавено време обаче лидерът при голмайсторите в Шампионската лига Дидие Дрогба демонстрира голямото си майсторство, като от трудно положение реализира - 2:2.

Така „Челси” е само на точка от 1/8-финалите, докато Барселона ще трябва да трепери до края. Нещо повече двубоят с „Вердер” на стадион „Ноу Камп” в Барселона в началото на декември ще бъде съдбоносен за каталунците.