Антоанета Стефанова е новата световна шампионка по ускорен шахмат!
Антоанета Стефанова е новата световна шампионка по ускорен шахмат! / БГНЕС

Световният шампионат по ускорен шахмат за жени за 2012 г. се проведе в Батуми, Грузия от 31 май до 3 юни. Първенството е част от програмата на ФИДЕ за 2012 г., а организатори са Асоциацията на шахматните професионалисти (ACP) и Грузинската шахматна федерация.

Еднолична победителка с 8,5 т. от 11 възможни и носителка на титлата Световна шампионка по ускорен шахмат е българската гросмайсторка, бившата световна и европейска шампионка, Антоанета Стефанова. На второ място се класира Александра Костенюк (Русия), а на трето Хъмпи Конеру (Индия) - и двете с равен резултат от 8 точки, но с различни допълнителни показатели.

Световната титла си оспорваха 50 топ състезателки. Пет бивши световни шампионки по класически шахмат - Нона Гапридашвили, Мая Чибурданидзе, Чен Жу, Антоанета Стефанова, Александара Костенюк участваха на шампионата. Настоящата европейска шампионка Валентина Гунина и състезателките от световния елит Анна Мужичук, Хампи Конеру, Хуе Жао, Нана Дзагнидзе, Татяна Косинцева, Катерина Лахно, Нино Куртидзе също бяха в списъка на участничките.

Шампионатът се проведе по Швейцарска система в 11 кръга с контрола за игра 25 минути плюс добавени 10 секунди за всяка състезателка до края на партията.

На 4 и 5 юни предстои провеждане на Световното първенство по блиц за жени, 2012 г. Ще се играят 15 партии по Швейцарска система. Всяка състезателка ще има по 4 минути плюс добавени 2 секунди на ход.

Ден преди заминаването си за Батуми, на 28 май, в Банкя, Антоанета Стефанова спечели партията си по ускорен шахмат срещу най-добрия шахматист в Олимпийския отбор на Хърватия Роберт Зелчич в приятелския мач между София и Загреб.