/ iStock/Getty Images
В условията на физическа дистанция всички важни спортни първенства, включително Олимпийските игри и Европейското по футбол, бяха отменени или отложени. Освен сериозна промяна в графика на спортистите, разочарование у феновете и загуби за спонсорите, това създаде несигурно положение и за спортните федерации. Каналите, които бяха закупили правата за излъчване на шампионатите, също имат нелеката задача да запълнят ефирното си време.

На фона на необичайната ситуация редица организации бяха принудени да импровизират. Красноречив пример за това бе новината, че Формула 1 ще замени отменените обиколки с електронни надпревари.

Началото бе дадено с виртуалната обиколка Bahrain Grand Prix на 22 март, а за всеки следващ уикенд бе планирана симулация на реалния тур, който трябваше да се проведе на съответната дата. Начинанието набра сериозен интерес за съвсем кратко време и зае централно място в графика на спортните канали и на зрителите. За успеха на алтернативните състезания говори и фактът, че букмейкъри като австрийския Bwin пуснаха опции за залог на обиколките.

Какво представляват виртуалните състезания?

Ако сте играли електронни игри, знаете, че има някои заглавия, които пресъздават напълно достоверно обстановката на реалните обиколки. Симулационните състезания не са изключение.

Всяка писта има изработен електронен аналог, който проследява първообраза до най-малката подробност. Изчисленията са прецизни по отношение на разстоянията, ъглите на завоите и дори що се отнася до заобикалящата среда около самата писта.

Внимание е отделено и на самите болиди. Ако разполагате с телевизор, компютър или мобилно устройство с висока резолюция, симулацията може да ви се стори напълно реална.

Може би най-атрактивната част от състезанието е, че пилотите на виртуалните болиди са свързани с жива връзка в реално време. По този начин зрителите могат да следят отблизо техните реакции и усилията им за преодоляване на предизвикателствата по пистата. Те шофират от специални кабини, които в голяма степен наподобяват обстановката в истински болид. Напрежението и емоциите са напълно реални и това личи ясно от лицата на участниците.

Защо са толкова популярни?

Големият интерес към еСъстезанията обаче не се дължи само на ефектната визия на симулацията. Електронните стартове са така популярни най-вече защото в тях участват истински пилоти от Формула 1. Целта на организаторите е да приобщят възможно най-много известни личности към начинанието, като са поканени както настоящи, така и вече пенсионирани пилоти на Формула 1. В списъка с потенциалните участници влизат и легендарни спортисти от други дисциплини, звезди от най-различни среди и пилоти от други мото състезания.

Първата обиколка, която се проведе на 22 март, включваше само двама настоящи състезатели. Това бяха пилотът на Макларън Ландо Норис и Николас Латифи от Уилямс. Любопитно е, че тимът на Red Bull излезе на виртуалната писта, представляван от легендата сър Крис Хой - олимпийски шампион по колоездене, и пилотът от F3 и F2 Филип Енг.

В първата надпревара се включиха още пенсионираните състезатели Антъни Дейвидсън и Джони Хърбърт. Общо 20-те места в надпреварата бяха заети от пилоти от други моторни състезания, както и от различни спортни звезди.

За да запазят тръпката у зрителите, от Формула 1 не обявяват предварително звездите, които ще пилотират в конкретната вечер. Преди всеки старт се провежда студио, което напомня на коментарната част преди истинските състезания. Самите обиколки, както и аналитичното студио преди тях, се излъчват в реално време, но после може да бъде гледано и на запис. Организаторите са се постарали да предоставят аналог на реалните надпревари и да повишат максимално адреналина от виртуалните стартове.

Без съмнение си струва да дадете шанс на този тип забавление. Ако сте любители на моторните спортове, в момента няма да намерите по-добра алтернатива. В случай, че си имате любима писта, вижте графика на виртуалните стартове и не пропускайте да изгледате надпреварата. От Формула 1 обещават да канят все по-интересни гости и полагат усилия да приобщят настоящите пилоти към каузата.