/ Министерство на отбраната
Какво се случи в сектор „Отбрана“ през последните четири години?
Безспорно най-големите успехи в управленския мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са постигнатите резултати в  развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили и повишаването на социалния статус на военнослужещите. Въпроси, които преди години изкарваха военните на мълчалив протест пред прозорците на своя главнокомандващ, бяха поставени на общественото внимание с настойчивост и ясна визия за стабилизирането и развитието на Въоръжените сили. Последователните усилия за поддържане и надграждане на способностите на Българската армия водеха до резултати, непостижими преди години. Обществото възприе спокойно нарастването на разходите за отбрана до 2% от БВП. На тази основа последните четири години се оказаха преломни в решаването на комплексното превъоръжаване на Българската армия.

„Моята амбиция е България да има силна и боеспособна армия“, казва министър Каракачанов, защото „армията е една от институциите на държавността, а един от основните принципи на българския патриотизъм е силна държавност“.

С тази ясно заявена политическа воля беше даден тласък на процесите на модернизация на армията. Знакови за управлението на министър Каракачанов в сектор „Отбрана“ ще останат договорите за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС и на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Освен  основните инвестиционни проекти за модернизация на Въоръжените сили бяха предприети и стъпки за реализацията на други проекти. По-мащабните от тях са: придобиването на два кораба-минни ловци за ВМС,  осигуряването на бойни машини за Силите за специални операции,  на интегрирана логистична поддръжка на вертолети „Кугър“ и самолети „Спартан“, частичната модернизация на фрегати клас Е-71 и др.

Българската армия дава поводи за гордост
Министерство на отбраната

„Моята концепция е да спрем упадъка в Българската армия - един упадък от 30 години. Да спрем рязането и унищожаването на техника, съкращаването на личен състав, закриването на поделения“, казва министърът още в началото на своя мандат.

И така, наред с модернизационните проекти започна възстановяването и поддържането на техниката на въоръжение в Българската армия. Примери за това са ремонтът и модернизацията на самолети Су-25, възстановяването на летателната годност на МиГ-29 и Л-39, на вертолети Ми-17 и Ми-24, на танкове Т-72 за Сухопътните войски.  Бяха осигурени средства за  ремонт на сграден фонд и инфраструктура, коренно се подобриха условията на труд във военните формирования. 

„Тpябвa дa пoдгoтвим Бългapcĸaтa apмия, зa дa мoжe дa изпълнявa cвoитe зaдължeния пo Koнcтитyция - дa имa вcичĸи cпocoбнocти дa зaщитaвa тepитopиaлнaтa цялocт и cyвepeнитeтa нa Бългapия“, казва министър Каракачанов.

Българската армия дава поводи за гордост
Министерство на отбраната

Благодарение на увеличението на бюджета за отбрана и на задълбочаване на сътрудничеството със съюзниците от НАТО нараснаха броят на ученията и тренировките на военнослужещите от Българската армия, което повиши подготовката им за изпълнение на трите мисии „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“ и „Принос към националната сигурност в мирно време“. Само за последната година бяха проведени над  330 национални и 55 международни учения. Сухопътните войски проведоха най-мащабното учение за последните 20 години с над 2400 военнослужещи и 750 единици бойна техника. След осемнадесетгодишно затишие ВМС успешно изпълниха експериментална практическа ракетна стрелба с боен пуск от подвижен брегови ракетен комплекс „Рубеж”, която допринесе за запазването на ударните им способности. България продължи да изпълнява ангажиментите към НАТО и ЕС. Наред с участието в мисии и операции, страната допринесе за усилването на сигурността в Черноморския регион с нарасналото изпълнение на задачи по охрана на въздушното пространство и с откриването на  Военноморския координационен елемент във Варна.

Не бяха забравени хората в отбраната. Повишаването на социалния статус на военнослужещите стана приоритет в управлението на сектора.

С близо 48% беше увеличено тяхното възнаграждение. Над 200 апартамента и жилищни помещения в общежития за военнослужещи бяха основно ремонтирани. Заетостта на жилищата е 94% - най-високата за последните 10 години. Разработва се единственият по рода си проект за строителство на жилища за нуждите на военнослужещи върху терени с отпаднала необходимост, собственост на МО. От 2017 г. досега са освободени 409 жилищни имоти на МО, десетки години обитавани без основание. Политиката за преодоляване на ниското ниво на окомплектоване на въоръжените сили и за създаване на условия за по-висока мотивация на хората в сектор „Отбрана“ доведе до преустановяване на тенденцията за отлив на военнослужещи.

В сравнение с други години службата в редиците на Българската армия стана желана за младите хора, а това доведе до увеличаване на кандидатите за военна служба. Мащабната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ допринесе за издигане на имиджа на военната професия и привлече вниманието на обществеността към необходимостта от изграждане на силна и боеспособна армия в защита на Отечеството.

С приети промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), всеки български гражданин до 40 г. може да служи доброволно във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Голям успех е възстановяването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия след 18-годишно прекъсване. 
 
Заслужава адмирации и подкрепата за Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“, което достигна второ място в класацията на Международната асоциация на морските университети за най-престижни висши морски учебни заведения в света.
 
Немалко беше направено и за съхраняването на  паметта за загиналите воини за Отечеството и за патриотичното възпитание на младото поколение. Министерството на отбраната подпомогна финансово  изграждането, ремонта  и възстановяването  на 465 военни паметници в над 200  общини от цялата страна.

Българската армия дава поводи за гордост
Министерство на отбраната

„Смятам, че Българската армия дава поводи за гордост“

Тези думи на министър Каракачанов са подкрепени от рейтинга на Българската армия в обществото. Постигнатото в сектор „Отбрана“ през последните четири години повиши общественото доверие и то достигна 53% според последните социологически проучвания. Така Българската армия е една от институциите с най-висок рейтинг. Хората знаят, че могат винаги да разчитат на помощта на военните и те са до тях в най-тежките моменти – да разчистват от сняг заснежените пътища, да отводняват домовете им след природно бедствие, да превозват по въздух тежко болни.
За това бяха оборудвани 100 модулни формирования.

Надеждите са успехите в сектор „Отбрана“ да послужат като основа за надграждане и развитие, защото както министър Каракачанов казва: „Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България“.