/ iStock/Getty Images
Програмите за превенция на заболяемостта от рак на шийката на матката се състоят от първична профилактика, която се изразява чрез ваксинацията и вторична – скрининг.

Както при повечето видове рак и при този ранното откриване е трудно, тъй като по правило в началото протича без симптоми. Основният симптом на напреднало заболяване е кървенето след сексуален акт, след менопауза или между два менструални цикъла. Други симптоми могат да бъдат болки в таза, промени в цикъла, необичайни вагинални секрети, чувство за бързо засищане по време на хранене или проблеми при поемане на храна. В напреднал стадий ракът на маточната шийка може да се прояви чрез анемия, болки в гърба и краката, трудно уриниране или изпускане на урина, бързо отслабване.

Има повече от 100 вида HPV, като два от тях – 16 и 18 причиняват 70% от случаите на рак. Всяка от ваксините срещу човешки папилома вирус, регистрирани в ЕС може да изгради ефикасна защита срещу типовете 16 и 18. Тази най-често предавана по сексуален път инфекция заразява поне половината от жените с човешки папилома вирус и всяка една от тях може да развие рак на шийката на матката. Последствията от заразяването и инфектирането с HPV могат да бъдат: изчистване на вируса или хронична инфекция с образуване на брадавици (папиломи), лезии (ранички) или рак, което е многофакторен процес.

рак
iStock/Getty Images

Фактори, които благоприятстват развитието на рак на маточната шийка са пушене, HIV инфекция или дефицит на имунната система, бременност (поради промяна на имунната система),използването на орални контрацептиви продължително време, раждане на три или повече деца, няколко сексуални партньора.

Световните данни на СЗО от 2018 г. показват, че повече от половин милион жени са се разболяли от рак на маточната шийка, а около 300 хиляди са починали. Това е четвъртият най-често срещан рак при жените и се смята за болест на младите, тъй като средната възраст на диагностицираните е 49 години, а на починалите 57 години.

Най-ефективната превенция за рака на шийката на матката се осъществява с ваксинация в юношеството преди началото на сексуалния живот. Има смисъл и ваксинирането след тази възраст, защото това може да предпази както от нови инфекции така и от предаването на вируса на партньора.

Ефектът на ваксината срещу HPV върху заболяемостта от рак на шийката на матката се проследява вече повече от 14 години, което е позволило на Европейската онкологична организация да предложи на Европейския парламент до 2030 г. да се въведат ефективни стратегии за елиминиране на всички видове рак, причинени от HPV. Само ваксинацията на жените няма да осигури ефективна защита за мъжете срещу HPV инфекция, тъй като неваксинираните мъже са в риск от развитие на заболяване, свързано с HPV и са преносители на вируса, във връзка с което предложението на Европейската онкологична организация е до 2025 г. всички държави членки на Съюза да са включили и момчетата в програмите си