/ Пловдивския университет
Орен Елимелех: „В интернет е лесно да бъдете измамени. Затова ако се съмнявате в нещо, по-добре първо го проверете“
На 30 ноември, по покана от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", интересни лекции и дискусии на живо изнесе световният топ експерт по киберсигурност – Орен Елимелех от Израел. Ръководителят на специален отдел "Киберсигурност и информационна сигурност" в Министерството на транспорта и пътната сигурност в Израел говори и демонстрира най-актуалните киберзаплахи на живо пред студенти от Факултета по икономически и социални науки, специализиращи по програма „Киберсигурност“.


На презентацията пред студентите бяха показани изключително интересни методи за създаване на фалшиви новини и заблуда на масите от тип deepfake. Първо бе обяснено какво значи термина (дълбока заблуда), неговото влияние и защо е голяма заплаха. Бяха показани забавни примери за deepfake видеа (Full House of Mustaches), заснети от д-р Фейкенщайн, веселият прякор на Ник Офърман, американски актьор, писател и продуцент. А след това бе изяснена и дефиницията за deepfake (технология с елементи на изкуствен интелект, която може да се използва за генериране на видео, звук или снимка идентични или много близки до оригинала). Създаденото по този начин съдържание не е истинско, но може да бъде използвано в реалния живот за различни видове измами и кражби на големи суми пари.

Орен Елимелех
Пловдивския университет

Бе демонстрирана и употребата на усъвършенствани услуги, базирани на изкуствен интелект, като Google Assistant, който вече е дотолкова подобрен, че може заблуди хората. Например - да бъде използван за резервация в хотел, говорейки на живо по телефона със служител, който не може да различи факта, че от другата страна на линията не стои човек, ами цифров асистент. Използвайки различни съвременни инструменти и софтуер с изкуствен интелект, престъпниците могат да създават цели мрежи от deepfake приложения, свързани заедно така, че да носят пари чрез измами.

Орен Елимелех
Пловдивския университет

След презентацията и разговора със студентите, Орен Елимелех участва в официална дискусия с редица представители на администрацията, местната власт и бизнеса на регионално и национално ниво. Темата бе „Киберсигурност и технологични решения във вашата организация", а самата среща бе проведена в хотел "Рамада", Пловдив. Едни от основните участници в дискусията бяха Мирослав Стефанов (председател на българската асоциация по Киберсигурност), шефът на Българска асоциация на сертифицираните етични хакери - Ростислав Петров и заместник кмета по транспорт Тодор Чонов, както и служители на специални звена по сигурност към МВР.

презентация
Пловдивския университет

Обсъжданите теми по време на събитието, особено от специалния гост – Орен Елимелех, бяха наболелите проблеми, пред които са изправени съвременните свързани устройства, умният дом, умните градове и изобщо цялата екосистема IoT (Internet of Things). В нея, почти всичко е свързано в обща мрежа през интернет, като събира, обменя и синхронизира информация с останалите.

Киберсигурността, както самото име говори, е действие, което има за цел да предотврати евентуални проблеми, кризи, хакове в онлайн системи, които могат да доведат до огромни загуби на пари, време и най-различни престъпления. Няколко такива сценария бяха представени от Орен Елимелех, а личният му пример бе споменаването на конкретен тест за сигурност проведен от екипа му. Израелските специалисти са успели да хакнат популярното приложение Waze, което подобно на Google Maps се използва за навигация и сигнализиране за промени в пътната обстановка и трафика. След хака те симулирали сериозно задръстване в центъра на Тел Авив, а използващите приложението шофьори започнали да избягват шофирането в тези зони, макар на практика да не е съществувало никакво задръстване. Това е само един пример, как съвременния човек се влияе от цифровите технологии.

среща
Пловдивския университет

Освен това израелският IT специалист сподели с присъстващите, че течът на данни от НАП преди няколко месеца със сигурност е можел да бъде предотвратен. Той посъветва хората, за да се предпазят в дигиталния свят, да внимават с употребата на смартфоните си, да не качват чувствителна информация в „облачни пространства“, да не използват еднакви пароли, особено за финанси и случайни акаунти по сайтове, да внимават какви имейли отварят и при съмнения преди да отварят нещо да го проверят в търсачките.

Събитието приключи с обявяването старта на нова програма за сертификация на специалисти, обикновени граждани, местната власт и бизнеса по киберсигурност. Тя стартира от началото на 2020 година, нарича се Cyber 360 и има за цел непрекъснато да образова и консултира всички хора, имащи досег с новите технологии в съвременния свързан, дигитален свят.