/ endeavor.bg
Програмата за растеж на Ендевър, подкрепена от Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНСМП, беше наградена за втора поредна година на Централноевропейските стартъп награди CESA
За втора поредна година Dare to Scale беше отличена в категорията „Най-добра акселераторска програма“ на Централноевропейските стартъп награди CESA за България. Програмата за растеж на Ендевър, реализирана с подкрепата на Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНСМП, е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си.

В тазгодишното издание на Dare to Scale участваха основателите на 12 компании от различни индустрии и региони, включително една компания от Скопие, Република Северна Македония. В продължение на 4 месеца, между септември и декември, участниците в програмата преминаха през специализирани обучения и индивидуални менторски сесии, водени от мениджъри и предприемачи от мрежата на Ендевър, сред които Любомир Минчев (основател на Телелинк), Петър Иванов (изпълнителен директор на АмЧам) и Александър Попов (сайт мениджър на Uber).
Заключителният Demo Day, организиран с медийното партньорство на Bloomberg TV, беше кулминацията от програмата Dare to Scale 2020.

Събитието се проведе изцяло онлайн на 15 декември 2020 г., като участниците получиха възможността да представят своите бизнеси в рамките на 4 минути пред 5-членно жури, съставено от утвърдени имена, сред които:

· Петя Димитрова, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка
· Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп
· Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП
· Зорница Чугреева, съосновател на BGmenu (придобита от Takeway.com)
· Деян Витанов, сериен предприемач и съосновател на Chobolabs

Ендевър
Ендевър


На представянето на 12-те компании присъстваха също бизнес лидери, ментори и инвеститори от мрежата на Ендевър. Всяка компания беше оценена от журито на база на потенциал за разрастване на бизнеса, стратегия за растеж и презентационни умения, при което бяха отличени три компании с най-високи оценки:

1. Checkout X, основател – Руслан Летейски

2. Trastena wines, основатели – Оля Антонова, Борис Георгиев

3. Develiot, основатели – Мирослав Гечев, Венелин Гърбов

Наградените компании ще получат допълнителни индивидуални менторски сесии с бизнес лидери от мрежата на Ендевър, медийно представяне във водещи бизнес медии и покана за годишната сбирка на селектираните предприемачи, ментори и борд на Ендевър. Две от компаниите получиха награди и от партньорската организация F27 – 1-во място – RPA Consulting – с инвестиция в размер на 200,000 евро и 2-ро място – Checkout X с участие в 6-месечна бизнес програма за развитие на F27.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка

„Без съмнение можем да приемем, че второто издание на програмата за растеж Dare to Scale надгради постигнатото дотук и се превърна в един от поводите за оптимизъм на финала на една сложна година. Видяхме 12 мотивирани компании, с амбиция и умения да движат не само собствения си бизнес, но и с потенциал да създават стойност за цялата екосистема. Убедена съм, че с Dare to Scale задаваме нови стандарти и съм щастлива, че заедно с партньорите ни от Endeavor за поредна година допринесохме за развитието на предприемаческата среда у нас. Вярвам, че изграждането на работещи бизнес механизми е задача, чийто успех зависи от съвместните ни усилия.“

Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп

„Щастлив съм да видя толкова много млади хора със стойностни идеи, готови да се борят за успеха им. И тази година имах удоволствието да водя един от уъркшопите в Dare to Scale и да бъда по-близо до участниците. Впечатлен съм от многообразието на компании и техните амбиции за растеж. Поздравления както за тях, така и за целия екип на Ендевър България, които направиха тази инициатива истински успешна, предоставяйки безценна подкрепа на предприемачите по пътя към скалиране на техните мечти.“

Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП:

„Радвам се, че за втора поредна година ИАНМСП застава зад най-добрата акселераторска програма у нас - Dare to Scale. Фактът, че второто издание се провежда при засилен интерес и с повече компании, сочи неоспоримо, че това е правилният път за развитието на една компания - чрез менторство от топ експерти, чрез обмяна на опит и знания, и най-вече чрез общуване между участниците. По време на Demo Day бе вълнуващо да чуя презентациите на всяка една компаниите и да направя съпоставка с представянето им на първия ден от старта на програмата. Всяка от тях доказа стремежа си да разшири не само пазарите, но и познанията си - при това в усложнена икономическа обстановка. Желая успех на всички!"

Ирина Енчева, програмен директор на Dare to Scale

Хибридният модел от присъствени и виртуални срещи на това издание беше предизвикателство, защото една от основните ползи на програмата е изграждането на взаимоотношения между предприемачите, менторите и партньорите. Радвам се, че благодарение на адаптивността на менторите и лекторите бързо преодоляхме това притеснение - всички събития и срещи се случиха по възможно най-добрия начин и успяхме да приобщим новите предприемачи към общността и атмосферата на Ендевър. Благодарим и на партньорите на Dare to Scale за подкрепата и доверието.“

За Endeavor

Endeavor е международна неправителствена организация с офиси в 40 пазара, подпомагаща предприемачи с големи идеи и бизнеси да се разраснат бързо в международен мащаб. Фокусът на Endeavor е върху компании, които вече са успешни в това, което правят, но имат нужда от допълнителна експертиза, контакти и ресурси, за да предприемат следващата стъпка в своето развитие. Веднъж селектирани в Endeavor, те имат достъп до пазари, капитал и талант в мрежата от над 4000 ментори, и инвеститори на световно ниво. Предприемачите в Endeavor са създали над 3 млн. работни места и само за 2019 г. са генерирали приходи от над 20 млрд. долара.

Endeavor Bulgaria започва своята дейност през юли 2015 г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. Организацията е подкрепяна от борд на директорите, който се състои от 13 доказани предприемачи и бизнес лидери, които вярват в мисията на Endeavor да подсили местната предприемаческа екосистема, като осигури на български предприемачи достъп до международни пазари, ноу-хау и капитал чрез глобалната мрежа на организацията. До момента 26 предприемача от 16 компании, които са създали над 500 работни места и са генерирали приходи от над 75 млн. лв. за изминалата година.