/ Gulliver/Getty Images
Никой не е застрашен в английската Висша лига – не са малко клубовете с богати традиции и успехи в миналото, които от дълги години не са част от елита на Албиона. И това първенство ни дава примери как историята невинаги помага в реалността – Астън Вила и Уест Хем водят битка за оцеляване, като има реална опасност да хванат „асансьора” за долния „етаж” – Чемпиъншип. В Бетиндекс смятат, че все пак „виланите” и „чуковете” имат по-добри шансове да оцелеят в Премиър лийг в сравнение с повечето си конкуренти.
 
Действително, триумфите на тези два клуба са останали назад във времето. Вила например е 7-кратен шампион на Англия, а върхът за тима от Бирмингам е Купата на европейските шампиони, спечелена през 1982 г. В последното десетилетие обаче нещата се промениха и след като няколко години поред тимът от „Вила Парк” водеше битка за оцеляване, в крайна сметка изпадна от Висшата лига през 2016-а. Три сезона бяха необходими на „виланите”, за да възстановят елитния си статут, но сега са застрашени да го изгубят отново веднага след завръщането в първа дивизия.
 
Уест Хем не е достигал до върховете, които Астън Вила е покорявал. Лондонският тим никога не е ставал шампион на Англия (най-високото класиране е трето място през 1986 г.), а европейският успех (победа във финала за Купата на носителите на купи) е още по-далечен от този на клуба от Бирмингам. И все пак от формирането на Висшата лига през 1992 г. „чуковете” са прекарали само 4 сезона във второто ниво на английския футбол.
 
Дейвид Мойс не успя да спре пропадането
 
Проблемите при Уест Хем започнаха още при предишния мениджър Мануел Пелегрини. След последния мач за 2019 г., който лондонският тим загуби с 1:2 у дома от Лестър, чилиецът беше освободен, а неговата работа пое Дейвид Мойс. Стартът на новия наставник беше впечатляващ – 4:0 срещу Борнемут навръх Нова година. След това обаче „чуковете” взеха само 2 точки в следващите 5 шампионатни мача и потънаха под чертата. Пелегрини ги остави на 17-та позиция, а малко повече месец след това отборът от „Болийн Граунд” вече се намираше в зоната на изпадащите. Въпреки това Уест Хем има добри шансове да се пребори с конкуренцията на Уотфорд, Норич, Борнемут и Брайтън (който стигна до 3:3 при визитата на „чуковете”, след като губеше с два гола).
 
За разлика от лондонския тим, който в началото на сезона се намираше в горната половина на таблицата за няколко дни, при Астън Вила борбата за оцеляване стартира от първия кръг. След 26 кръга тимът на Дийн Смит се намираше под чертата в 9 (1/3 от сезона към дадения момент), а през останалото време изплуваше малко над опасната зона. С привличането на ветерана Пепе Рейна тимът от Бирмингам все пак намери по-надежден вратар и това стабилизира цялостното представяне.
 
Астън Вила трябва да подобри резултатите си на чужд терен, след като загуби 9 от първите си 13 гостувания и спечели само две. Надеждите на Уест Хем за спасение пък минават през задължително трупане на точки пред своя публика, която за 13 мача на „Болийн Граунд” видя само 3 победи.