Делегатите ни в ПАСЕ остават без акредитация при нечестни избори?
Делегатите ни в ПАСЕ остават без акредитация при нечестни избори? / снимкa: DarikNews
Парламентът скандализира идването на международни наблюдатели за изборите
20945
Парламентът скандализира идването на международни наблюдатели за изборите
  • Парламентът скандализира идването на международни наблюдатели за изборите

При констатиране на груби нарушения в изборния ден страната ни може да бъде лишена от получаването на акредитация за българската делегация в Съвета на Европа. За това сигнализира на среща с журналисти председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Тадеуш Ивински. По думите му изборният ден у нас ще бъде наблюдаван от 12 представители на Асамблеята. Българският парламент не е отправял покана за среща на високо ниво с международните наблюдатели у нас, което бе отчетено като пълна липса на сътрудничество между двете страни.

Тадеуш Ивински отбеляза, че това е първият случай в 18-годишната му практика, в който делегацията не се е срещнала с нито един представител на парламента. Едва в последния момент е получена покана от заместник-председателят на НС Юнал Лютфи, но заради разпускането на парламента срещата не се е състояла.

"Ние не бихме искали да водим битка с българския парламент. Въпреки че не ни поканиха официално, нашата Асамблея взе решение да изпрати делегация. По традиция обаче това се случва след получаване на покана от парламента", коментира Ивински.

Най-интересен за международните наблюдатели у нас бе въпросът за купуването на гласове. Обсъдена бе и темата за вътрешния туризъм и издаването на удостоверения за гласуване на друго място. Ивински обясни, че в изборния ден делегацията ще бъде разделена на няколко малки групи, които ще присъстват в Районните избирателни комисии. 

"Единствено и само ако имаме изявление, че изборите в дадена страна не са били честни и свободни, може да се стигне до отнемане на акредитацията на съответната делегация в Съвета на Европа", добави още полският наблюдател.

Докладът на Асамблеята ще бъде представен през септември, уточни още Ивински.