Започна подготовката за Нощта на музеите
Започна подготовката за Нощта на музеите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Започна подготовката за юбилейното 10-то издание на европейската инициатива Нощ на музеите.

До 7 март 2014 г. българските музеи и галерии, желаещи да участват в събитието, което тази година ще се проведе на 17 май, трябва да се регистрират на специално създаден сайт, обявиха от Министерство на културата.

Всички заинтересовани музеи могат да попълнят формуляра за регистрация, а програмата за Нощта на музеите 2014 ще бъде публикувана в средата на месец април.

 

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа.

Днес в нея вече участват хиляди музеи и галерии от целия континент. В София проявата традиционно е под патронажа на Френския институт, българското Министерство на културата и Столична община. Министерството на културата е националната институция, която партнира на френската страна за провеждането на Нощта на музеите.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.

В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си отново ще отворят десетки пространства за изкуство и култура в цялата страна. България се включва все по-активно в тази чудесна инициатива, стартирала от Франция - в миналогодишното девето издание на Европейската нощ на музеите само в София близо 150 хиляди души се посветиха на обиколки на музеите и галериите, присъединили се към проявата.

С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската нощ на музеите на практика се увеличава и възможността културното послание на тази инициатива да достигне до по-голям кръг от хора, и най-вече - до младото поколение.