Заем без обезпечения с ниска лихва предвижда системата за студентски кредити
Заем без обезпечения с ниска лихва предвижда системата за студентски кредити / снимка: Sofia Photo Agency
С новия закон за студентско кредитиране студентът ще има възможност да получи заем без никакви обезпечения от негова страна. Заемът ще бъде с нисък лихвен процент и гарантиран гратисен период за времето на обучение плюс една година. Това обяви във Велико Търново министърът на образованието Даниел Вълчев. До края на февруари проектозаконът за студентско кредитиране ще бъде представен в Министерски съвет.

Да се гарантира равен достъп до висше образование е въпрос не само на социална справедливост, а и въпрос на растеж на нацията, каза министърът. Заем по реда за студентско кредитиране ще могат да ползват студентите както в държавните, така и в честните висши училища. Възможността за отпускане на кредит ще се отнася за степените магистър, бакалавър и доктор. Кредитополучатели могат да бъдат всички български граждани, както и граждани на ЕС, но само за базирани в България висши училища. Системата за кредитиране няма да наруши системата за получаване на стипендии.

За тази и следващата година са предвидени по 10 милиона лева за студентски стипендии по оперативна програма „Човешки ресурси”, каза още министър Вълчев. Предстои да бъде решено дали кредитът ще се използва само за такси или ще има и потребителска част. Най-вероятно кредитът ще служи за покриване на таксата за обучение с безкасово плащане, без да има потребителска част за издръжка на студента, която предполага касови плащания.

За кредитиране е избран моделът на облекчените заеми. Тъй като заемът е банково базиран, отпада необходимостта от създаване на нова институция за студентско кредитиране и системата ще работи практически без администрация. Гаранционният фонд ще бъде създаден със средства от ЕС или от фискалния резерв. Рискът от непогасяване ще бъде споделян между държавата и банките, като вероятно между 70 и 90 процента от риска ще поема държавата. Държавата ще субсидира част от лихвата и цената на гратисния период, както и ще заплаща разходите на банките по администрирането на заема.