/ ThinkStock/Getty Images
Внимавайте, когато отивате на почивка в Турция, дебне нов вирус
94452
Внимавайте, когато отивате на почивка в Турция, дебне нов вирус
  • Внимавайте, когато отивате на почивка в Турция, дебне нов вирус
Опасност от нов вирус за страните членки на Европейския съюз. За повишена заболеваемост от коксаки в съседна Турция  предупреждава  Европейският център по контрол на заболяванията в Стокхолм.
 
Директорът на националния център по заразни и паразитни болести  професор Тодор Кантарджиев призова личните лекари да бъдат внимателни към пациентите със симптоми на това заболяване.
 
"Над 500 са регистрираните случаи на руски туристи, които са се върнали болни от почивка в Турция. Искам да помоля общопрактикуващите лекари да бъдат особено внимателни, когато към тях се обърнат пациенти с оплаквания, които са се върнали от почивка в Турция, особено от региона на Анталия", апелира проф. Кандарджиев.
 
Симптомите за вируса се изразяват предимно в повишена температура, болки в мускулите и обрив по кожата, който е най-силен по дланите и ходилата. Ако усетим признаци на болестта, проф. Кантарджиев препоръчва прием на лимон или лимонов сок със сода за хляб. "Това е най-доброто средство за спиране на инфекцията, тъй като обикновено чрез сливиците вирусът навлиза в организма", обясни директорът на националния център по заразни и паразитни болести.