В Разград масоните си честитиха Новата 6012-та година след Светлината
В Разград масоните си честитиха Новата 6012-та година след Светлината / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева

Масони от цялата страна посрещнаха своята Нова година в Разград. Публичната церемония бе пред паметника на първия български масон Иван Ведър, който е роден в Разград.

Според летоброенето на масоните на Еньовден - 24 юни - започва 6012 година след Светлината, припомни Великият майстор на Ложата на старите, свободни и приети зидари Володя Лозанов. Нека Великият архитект бъде с нас, пожела той. По думите му през 20-30-те години на миналия век последователите на Иван Ведър са превърнали малка България в просперираща държава, „сега повече от всякога държавата ни има нужда от този дух, присъщ на философията на свободнозидарския занаят, дух, който да предадем и на обществото, за да реализира потенциала на прекрасната ни родина", каза Лозанов.

В Разград масоните си честитиха Новата 6012та година след Светлината
netinfo

Въпреки ромолящия дъжд представители на регионалните ложи спазиха петгодишната традиция да поднесат венци пред паметника на Иван Ведър. След това мъжете с бели ризи се оттеглиха на събиране при закрити врата.

Сред тях бе финансистът Емил Хърсев, който е сред най-големите дарители за купуването на дома на Яворов. Сред масонската група имаше и двама мюсюлмани - Лютфи Дахилов - баща на администраторката на сайта на Касим Дал Айлин Дахилова и Айдън Велиев - бизнесмен от Разградско, брат на кмета на община Завет Ахтер Велиев. Присъства и група масони от Южна и Северна Америка. „Те са тук, за да се уверят, че вървим по правилния път, избрали сме да го спазваме, както и всички правила, които правят свободните зидари водеща сила в човешкия прогрес, откакто свят светува", заяви Лозанов.

В Разград масоните си честитиха Новата 6012та година след Светлината
netinfo

Други новини от Шумен