/ netinfo
Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие – МИР, разработван и развит в продължение на 15 години от изследователи и специалисти на фондация „Здраве и социално развитие”
На 30 март 2017 г. от 11.30 ч. в София ще бъде открит най-големият в Централна и Източна Европа Център за интегрирани услуги и развитие. В него за първи път в световен мащаб започва да се прилага Моделът за интегрирано развитие – МИР, дело на 15-годишни разработки, тестове и развитие от психолози, социални работници, педагози, медици и сътрудници от ромската общност у нас, част от екипа на фондация „Здраве и социално развитие”.

Центърът се намира на ул. „Суходолска” и ул. „Владимир Куртев” в кв. „Факултета“ и е изграден по проект на фондация „Здраве и социално развитие”, със съдействието на Столична община и Министерството на труда и социалната политика. Финансиран е от датската фондация „ВЕЛУКС“ с участието на „Софийска вода“ и редица финансиращи организации и корпоративни дарители.

На официалната церемония по откриването на Центъра за интегрирани услуги ще присъстват представители на Столична община, министърът на МОН – проф. Николай Денков, министърът на МТСП – г-н Гълъб Донев, посланиците на Германия, Франция, Швейцария, Нидерландия, Дания, Швеция и още представители на Посланическата група за ромската интеграция; членове на фондация „ВЕЛУКС“, представители на организации от неправителствения сектор, както и жители на кв. „Факултета“.

център
netinfo

„Успешната интеграцията на младите хора от ромската общност има изключително важно значение. Нашият модел – МИР цели да съдейства за едновременното разрешаване на двата основни проблема това да се случи ефективно – успешно образование и успешно включване в пазара на труда.” – споделя създателят на фондация „Здраве и социално развитие”, г-жа Елена Кабакчиева и допълва – „МИР е икономически ефективен и подходящ за прилагане на общинско ниво, като не дублира и не замества предприетите досега мерки, а спомага за рязко повишаване на тяхната ефективност”.

Моделът МИР се различава от стандартните подходи за интеграция на социално изолирани етнически общности като залага не на социално подпомагане, а на развитие. Той представлява уникален подход за развитие на деца и младежи от уязвими общности, като съчетава компетентността на специалисти и хора от местната култура. Това е причината и центърът за интегрирано развитие да бъде изграден и да се работи в „квартала” – в конкретния случай в един от най-големите ромски квартали в Столицата – Факултета. По този начин ползите и успеха на участниците в проекта стават достояние на цялата общност, а това води до постепенна и естествена промяна в социалните навици и норми.

център
netinfo

Моделът МИР включва ранно детско развитие и изграждане на жизнени и социални умения за поемане на отговорност, опазване на здравето, повишаване на образованието с цел справяне с изискванията на образователната система и квалифицирано професионално развитие, изграждане на родителски умения и превенция на рискови ситуации. Основните целеви групи са бременни жени и майки на деца от 0-3 г., деца, които не посещават детска градина и техните родители, с които се цели развитие на познавателни, езикови и социални умения и фина моторика; деца между 6 и 12 години, при които чрез игри, движение и с подкрепа от родителите се работи върху изграждане и развитие на ключови социални умения и подрастващи 13-18 г., с които освен върху значими социални умения се работи и за избягване на рискови поведения, професионално ориентиране и програма за подкрепа към техните родители.