Спасихме Желязната църква в Истанбул
Спасихме Желязната църква в Истанбул / netinfo
Осигурените от държавния бюджет 600 000 лв. за спасяване на българския православен храм „Свети Стефан” в Истанбул са преведени на българското консулство и се очаква до няколко седмици да излезе разрешението от министерство на културата на Република Турция за вътрешната и външната реконструкцията на храма. Информацията потвърди пред Дарик председателят на църковното настоятелство Васил Лязе. Напълно са приключили укрепителните работи на терена и основите около църквата, които продължиха повече от 3 години, съобщи още Лязе. На дълбочина до 14 метра в земята са излети железобетонни пилони, които гарантират стабилността на терена около храма и вече няма опасност той да поддаде. Финансирането в размер на 500 хил. долара бе осигурено от община Истанбул.

Опуснатите от правителството средства за реконструкция на българския православен храм „Свети Стефан” в Истанбул трябва да бъдат използвани за укрепване на конструкцията и хоризонтиране на нивото на основите. Това становище изказа пред Дарик главният експерт в Националния институт за опазване паметниците на културата инж. Лазар Мишев. Според него и директора на института арх. Георги Угринов непосредствена опасност от потъване или срутване на църквата вече не съществува.

Във връзка с националната кампания на Дарик радио и Община Пловдив за спасяване на Желязна църква, от българското министерство на културата информираха, че се следи пряко процесът по възстановяване на храма „Свети Стефан”. Изготвени са два проекта на турски фирми за следващия етап от ремонта, които ще бъдат обсъдени на експертно ниво, уточниха от пресцентъра на Министерството на културата. Работна група от министерството подготвя и преподписването на спогодбата между двете страни за реставрация на недвижимите паметници на културата. Вицеконсулът в Истанбул Росица Стоева увери, че Генералното консулство подкрепя проектите за укрепване и реставрация на храма и оказва непрекъснато съдействие.

С благословията на Негово Високо Преосвещенство Пловдивския Митрополит Николай на 14 април (Светла Събота) в храма ще бъде изнесен празничен Великденски концерт. Събитието се организира и се осъществява с финансовата подкрепа на пловдивския бизнесмен Димитър Консулов, собственик на Фабрика за майонеза „Краси” и „Минерална вода Хисар” от извор N7.

Екипът на Дарик радио изказва соята благодарност към всички институции, неправителствени организации и представители на бизнеса, които подкрепиха и продължават да подкрепят националната кампания за спасяване на уникалния български храм!