София Филм Фест отбелязва стотния юбилей на българското кино
София Филм Фест отбелязва стотния юбилей на българското кино / БГНЕС
София Филм Фест отбелязва стотния юбилей на българското кино
78249
София Филм Фест отбелязва стотния юбилей на българското кино
  • София Филм Фест отбелязва стотния юбилей на българското кино

Програмата за 19-ия международен филмов фестивал София Филм Фест съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Това обяви директорът на фестивала Стефан Китанов. По думите му тазгодишното издание ще бъде посветено на стотния юбилей на българското кино. Друг фокус на най-мащабното международно киносъбитие в България ще бъде грузинското кино, като в програмата тази година са включени 16 грузински ленти, посочи още Китанов.

София филм фест ще се състои от 5 до 15 март в София, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна, обясни Стефан Китанов.

Очаква се от тази година да се присъжда и ежегодна награда на Столична община, която е партон на фестивала. Наградата „Творчески град на киното" ще има и парично поощрение, съобщи зам-кметът на столицата Тодор Чобанов. По думите му специална комисия пък ще помага на филмопроизводството като освобождава от такси определени продукции.

Чуйте какво още разказа Стефан Китанов за тазгодишното издание на София Филм Фест в прикачения звуков файл или на radio.dariknews.bg