Социални работници ще търсят психичноболни
Социални работници ще търсят психичноболни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Социални работници ще търсят психичноболни
38847
Социални работници ще търсят психичноболни
  • Социални работници ще търсят психичноболни

Социални работници ще търсят хора с психични увреждания, които не са потърсили помощ и не полагат необходимите грижи за себе си. Екипът ще обикаля жилищата и улиците на район Слатина в столицата в рамките на 12 месеца. Тяхната цел ще е да открият психичноболни, които не са се обърнали към лечебните заведения и институциите, които могат да им помогнат.

Въпреки че липсва регистър на хората с психични увреждания, според експертите около 5000 души в София страдат от шизофрения. 206 000 души от населението на града са имали психично разтройство в някакъв момент от живота си.

Екипи ще търсят съдействие от всички жители на район Слатина. "Хора от целевата група, към които ние се опитваме да стигнем, тези, които са си по къщите и не си показват носа навън, поради страх или неувереност, чрез джипита, лични лекари, специалисти в поликлиниките, които са в района, в квартала, ще разберем, че в този вход има човек с увреждане, който няма кой да го погледне и е много занемарен. Ние ще разпространяваме брошурки, листовки, нашите социални работници лично ще се срещат с ключови представители на общността", обясни доктор Владимир Сотиров.

Експертите призоваха всеки, който знае за човек с психично разстройство в район Слатина да сигнализира на телефон 02/ 42 111 42. Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и е на стойност 142 хиляди лева.

Ако той проработи, експертите се надяват с финансовата помощ на държавата и общините да се обхванат и други населени места. Инициативата се осъществява от групова практика за специализирана психиатрична помощ „Адаптация", Фондация „Глобална инициатива в психиатрията" и Сдружение на близките хора с психични заболявания.