/ Istock
Специални епизоди на „Черешката на тортата“ ни отвеждат директно в Дивия север на Българското Черноморие – новият дом на „Игри на волята“.

Повлиян от духа на най-мащабния риалити формат, кулинарното предаване ще бъде по-екстремно от всякога в следващите две седмици. Домакини в тези необикновени епизоди на волята и добрия вкус ще бъдат едни от най-колоритните и борбени играчи от последните три сезона на “Игри на волята“.

Кулинарното гуру шеф Иван Манчев временно взима временно функциите на Ралица Паскалева и Димо Алексиев да следи изкъсо представянето на всеки от участниците. Този път обаче арената ще бъде кухнята на „Черешката на тортата“.

В първата седмица от специалния мини сезон своите готварски умения ще тестват вечно усмихнатата Денислава Велкова (сезон 5), собственичката на салон за красота Моника Николаева (сезон 5), хладнокръвната Мани Тонева (сезон 4), безстрашният пожарникар Димитър Морунов (сезон 3) и ландшафтният дизайнер Димитър Куков (сезон 4). 

След като вчера Денислава впечатли своите гости, а в предаването се насладихме на невероятни кадри от приказното кътче Дуранкулак (Дуранкулак - мястото на Черноморието, което ни пълни душата и ни спира дъха), днес Морунов ще ни завладее с кулинарни умения и ще ни разходи из Зеления образователен център в гр. Шабла.

Ние, разбира се, проявихме любопитство предварително и вижте какво открихме за центъра:

Зеленият образователен център в гр. Шабла е изграден през 2011г. и развива важна природозащитна, образователна и културна дейност. Центърът е разположен в масивна каменна постройка, датираща от началото на XX век и известна като „Старото училище” или „Пансиона”. В прилежащото на Центъра парково пространство са обособени няколко зони, експониращи характерната за района растителност: езерна зона с водна растителност, зона за пясъчна растителност и скален кът с алпинеум.

Какво можем да правим там?

Там можете да научите много за богатата флора и фауна в региона, голяма част от която е формирана от редки и изчезващи видове.
 


Зеленият център на Шабла е чудесен за любителите на орнитоложкия туризъм – той предлага уникалната възможност за наблюдение на защитените зони “на терен” като предоставя специализирано оборудване и водач.

И още

А за онези, които нямат време и възможност да обиколят защитените местности Дуранкулашко и Шабленско езеро и Шабленска тузла, Зеленият център предлага уникална възможност да наблюдавате дистанционно, от сградата на Центъра и в реално време, влажните зони на защитените територии с техния многообразен растителен и животински свят.