Рок банди огласиха Кресненското дефиле
Рок банди огласиха Кресненското дефиле / снимка: Община Симитли

Рок бандите No FrameS, Q-Check, Подуене Блус Бенд и Sevi band свириха на първия "Рок на реката" в Кресненското дефиле. Организаторите от центъра за екстремни спортове "Х клуб" бяха осигурили чисто нова сцена, подслон, зареден бар, пълни кегове бира и прясна мръвка за скара, съобщават от Община Симитли. Отделно от това, чиста поляна за палатков лагер и достатъчно лодки за феновете на рока, които пожелаха и спускане по реката.

"За да се случват нещата днес, ни е нужно приятелско отношение", казва Станимир Станимиров-Чачи. Така се е случил атракционният парк край Струма - с приятелското отношение и градивното мислене на общинарите в Симитли. Така се случи и Рок фестът - с добрата воля на приятеля на Чачи - емблемата на БГ-рока - Васко Кръпката.

"Приехме идеята на Чачи, а с неговата инициативност допълваме богатата празнична програма в община Симитли и с рок фестивал. Такъв си нямахме досега. А съм сигурен, че и "Рок на реката" ще стане традиция, както всичко, на което поставяме началото в нашата община", коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Васко Кръпката, "патронът" на първия фест "Рок на реката" край Симитли, признава, че край реката рокът има различно звучене, защото и китарата, и китаристът, и публиката са по-близо до природата, до водата, до въздуха и съответно произвеждат и попиват рока с всички сетива. А времето на първия фест, макар и малко студено, Васко Кръпката оцени по достойнство. Защото водите на Струма сега са мътни, а в това имало символика, тъй като мътните води били много добре възпети в блуса. В мътните води на Мисисипи е тръгнал блусът, а легендата на блуса Макенли Морганфилд се кръстил Muddy Waters, в превод "мътни води".

Над 100-тина ценители на тръпката да се спускат с лодка по речните бързеи отплуваха по течението в ритъма на рока. Нито No FrameS и Q-Check, нито Подуене Блус Бенд, нито Sevi band отказаха да свирят край бреговете на Струма на стартовата права на лодките в деня между първата и втората фестивална вечер.