Родители и лекари искат нормативни промени при лечение на муковисцидоза
Родители и лекари искат нормативни промени при лечение на муковисцидоза / снимка: DarikNews

Над 200 деца у нас страдат от генетичното заболяване муковисцидоза и не получават адекватна доболнична и болнична помощ, алармираха лекари и родители, обединени около асоциация „Муковисцидоза". Те настояват за нормативни промени, които да позволят поемане на част от лечението за сметка на държавния бюджет.

Муковисцидозата може да увреди белите дробове, панкреаса и черния дроб, а децата с това заболяване имат нужда от ежедневни инхалации и антибиотици на стойност около 300 лева на ден, които се поемат почти изцяло от семейния бюджет, обясни д-р Ани Куфарджиева, педиатър в Пирогов.

По думите й държавата осигурява само два медикамента, а за един от антибиотиците е отпусната квота за 33 от общо 86 нуждаещи се деца. Исканията на родители и лекари, които ще бъдат поставени пред парламентарната комисия за борба срещу дискриминацията са „в тези клинични пътеки, в които е вмъкнато заболяването да бъде отделена спецификата му и тя да бъде остойностена” и извънболничното лечение напълно или от части да бъде реимбурсирано от здравната каса”.

Д-р Даниел Божидаров, хирург в "Пирогов", обяви началото на инициатива за набиране на средства, с които ще бъде изграден център за лечение на муковисцидоза в Берковица. Божидаров предлага създаване на регистър на болните от това заболяване и профилактични прегледи за всички по два пъти в годината.