Янакиева: С крепостта над Перник некомпетентни хора политиканстват
Янакиева: С крепостта над Перник некомпетентни хора политиканстват / снимка: БГНЕС, архив

"Споровете около настоящия вид на пернишката крепост са опити да се политиканства с национално културно богатство, каквато е крепостта „Кракра", каза кметът на Перник Росица Янакиева по повод критиките към реализиращия се в момента проект за визуализация и подобряване на крепостния хълм като туристическа атракция.

Крепостта „Кракра" е минала през етап на реставрация и консервация през 80-те години. Проучени от археолозите са два културни пласта - античен и гръцки. Основите на крепостните стени и на другите някогашни сгради на твърдината са изпълнявани от непечен кирпич с малка дълбочина на основата - до 70 сантиметра. Каменният зид е част от реставрационните преди години дейности.

Проектът за визуализирането на крепостта е от 2010 година, с който община Перник е кандидатствала пред оперативна програма „Регионално развитие".

"Археолозите са категорични, че повече по надграждане на стените не може да се работи, поясни Янакиева. Настоящият проект е с точното название: „Подобряване на туристическата атракция Средновековна крепост „Кракра Пернишки" и свързаната с нея инфраструктура" и други интерпретации са неоснователни, каза още тя. В Института по недвижими национални ценности е внесено задание, в което първоначално е предложено да се надградят съществуващите стени и отделни елементи по тях - кулите и бастионите с естествен материал от ломен камък. И Институтът е категоричен в становище до министъра на културата, че по този начин не може да се надгражда, за което в общината има и писмо от заместник-министър Чобанов, като препоръчват да се търси друг вариант, съобразно Венецианската конвенция. В нея е записано, че подобно експониране на археологически културни ценности се прави чрез визуализация", разясни градоначалника.

"Последващият вариант е одобрен от две министерства - на културата и на регионалното развитие и е неприемливо хора, които не са компетентни да изземват функциите на държавата", категорична е Янакиева и призова имащите претенции да ги предявят към подписалите тези договори.

Според кмета на Перник, налице е целенасочена кампания в Общинския съвет от опозицията.

"Средствата, които се влагат във визуализирането на крепостния хълм и по инфраструктурата са ясни, както и изразходването им, отговори Янакиева на упреците за неправомерно харчени пари по проекта. Първоначално подписания договор с МРРБ е за 4 200 000 лева, като в резултат на проведените тръжни процедури, общият размер на сумата е редуциран на 3 711 000 лева. От тях разходите за строително-монтажни работи са в размер на 3 071 000, в това число за самия обект - пътеките, паната, надграждане в някои от участъците с ломен камък са на стойност 1 911 000 лева. Дребно мащабната инфраструктура - водопровода и канализацията, подходите към крепостта са за 1 160 000 лева. Посетителският център струва 49 873 лева, наблюдателната кула - 65 270 лева, електронният гид - 60 000 лева и 59 000 лева са за осигуряване на публичност на проекта, за управлението му, обучението на аниматори, както и разходи по изготвяне на проектното предложение, за строителен и авторски надзор", направи разчет на парите градоначалникът на Перник.