Повишава се доверието в омбудсмана
Повишава се доверието в омбудсмана / снимка: DarikNews
Повишава се доверието в омбудсмана
18813
Повишава се доверието в омбудсмана
  • Повишава се доверието в омбудсмана

Доверието към институцията на омбудсмана е нараснало през изминалата година. Това заяви Гиньо Ганев по време на представянето на годишния доклад за 2008 година за дейността на институцията. Сред главните констатации на омбудсмана са недостатъчната прозрачност и отчетност на органите на властта и липсата на реално гражданско участие при вземане на управленски решения. Постъпилите жалби и сигнали за 2008 г. в институцията на омбудсмана са 2405. За началото на 2009-та година се отчита и нарастване на броя им с една четвърт.

По-голямата част от жалбите – общо 52%, са постъпили по пощата, 25%  са подадени лично, а 23% - по интернет. Това заяви Росица Тоткова – директор на дирекция „Жалби и сигнали на граждани” към институцията на омбудсмана. Най-много постъпили жалби има от областите София-град, Пловдив и Варна.

Тоткова допълни и кои са най-честите сигнали за нарушения: „23% от всички оплаквания са по въпроси, които са свързани с устройството на територията и проблеми на собствеността. На втори място са въпросите, които са свързани с обществените услуги – от топлофикация тук са преобладаващата част. На трета позиция това са социалните дейности, които са свързани с различни аспекти от социалните права на гражданите, в това число пенсии обезщетения, трудови права, за които се говори, и във връзка с корпоративната социална отговорност”.

До 31 декември 2008 година постъпилите жалби и сигнали в институцията на омбудсмана са 8836. По 87% от тях администрацията на омбудсмана се е произнесла и е взела решение.