/ БГНЕС, архив
Доц. Петър Захариев Пашов - Пашата е починал, съобщиха от НАТФИС "Кръстьо Сарафов".

Пашов, който е роден на 31 август 1955 г. в София, е един от най-изявените съвременни български куклено-театрални режисьори от 80-те и 90-те години на ХХ век. Името му е свързано със знакови спектакли, като "Светлосиният Петър", "Пук", "В Лунната стая"; "Дон Кихот", "Кентървилският призрак" "Честна мускетарка" и много други.

Завършва през 1981 г. ВИТИЗ "Кр. Сарафов" - режисура за куклен театър, в класа на проф. Николина Георгиева и актьорско майсторство за куклен театър, в класа на к.и.н. Елена Владова. През 1983 г. е поканен за асистент по актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Ат. Илков, а през 2003 е хабилитиран за доцент в катедра АРСКТ - НАТФИЗ "Кр. Сарафов". От 1992 г. е директор и художествен ръководител на експерименталния Театър "Ателие 313".

Реализирал е над 50 постановки в България, Полша, Македония, САЩ, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и др. Спектаклите му участват с огромен успех на редица международни фестивали.

Ръководил е летни курсове за студенти от Ню Йорк Юнивърсити и Тринити колидж, Колорадо Колидж, САЩ. Носител е на голям брой национални и международни награди.

Поклонението ще се състои на 19 февруари, неделя, от 13.00 ч. в Ритуалната зала на Централни софийски гробища.