Почина проф. Саркис Саркисян
Почина проф. Саркис Саркисян / снимкa: БГНЕС

На 16 октомври България изгуби най-големия арменист на Европа и Балканския полуостров почина проф. Саркис Саркисян. Повече от 40 години той посвети живота си на проучване и изследване на Армения, съобщиха близките му. Последно сбогом с него ще си кажем утре, в 13.00 часа, в Арменските софийски гробища.

Проф. д-р на Философските науки Саркис Доник Саркисян е роден в Русе през 1932 г. в семейството на арменски изгнаници. Завършил е Философия, с втора специалност История, в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1957 г. Научната си кариера започва през 1960 г. като асистент в Техническия университет в София. През 1977 г. е избран за професор по Философия в Техническия университет в столицата.

Той е инициатор и създател на специалността Арменска филология и сектор „Арменистика" към Софийския университет през 1995 г., където до последните си дни преподава "История на Армения", "Арменска цивилизация" и "Странознание".

През 1996 г. постъпва на работа в Славянския университет, където работи като главен секретар и заместник-ректор до март 1999 година. През същата година е назначен за директор на Центъра за обучение на студенти и специализанти на Великотърновския университет в София.

Избран е за академик на Международната академия по философия през 1994 г.

Автор е на над 300 научни публикации, над 20 монографии, осем учебници и над 20 научни публикации на арменски, английски, немски, руски, полски, украински, унгарски и чешки езици.