Операция „Жълти стотинки или как малкият жест може да преобърне съдби
Операция „Жълти стотинки или как малкият жест може да преобърне съдби / netinfo

Операция „Жълти стотинки" стартира преди пет години по френски модел като дарителска инициатива на VIVACOM Fund. Механизмът за набиране на средства е лесен и затова - успешен. Хората пускат рестото си от жълти стотинки в касички в търговските обекти и така дребните монети на стотици хора, събрани заедно с дарения на компании, се натрупват в името на определена кауза. И още нещо - „операцията" обединява различни компании, работещи на територията на България. Оказва се, че „Съединението прави силата" е не само надпис в центъра на София...

Тази година Операция „Жълти стотинки" „се захвана" с непопулярната кауза на младежите, които напускат домовете за сираци, остават на улицата и бързо трябва да решат какво да правят с живота си. Да просят, да тръгнат по пътя на дребното хулиганство и улична престъпност, или да почукат на нечия врата. За помощ. За съвет или подкрепа. Тези врати в България, обаче, са малко. За съжаление, защитените жилища за току-що навършилите 18 години младежи са едва 6 в цялата страна - така наречените „Дом Възможност". Там младежите могат да останат до две години и да получат подкрепа по отношение на образованието, намиране на работа, подобряване на социалните си умения и успешно интегриране в обществото.

Затова тази година Операция „Жълти стотинки" се зае с амбициозната задача да събере средства за построяване на поне още един „Дом Възможност". Това ще позволи на повече младежи, които не са имали шанса да бъдат осиновени, да получат покрив, съвет и опора в първите дни след напускане на домовете - до намиране на занаят, работа, нов дом.

Историите на тези младежи са различни от историите на нашите деца. А всъщност, те самите са същите тийнейджъри, като онези другите, които сутрин сядат пред закуската, подготвена от мама. Обичат футбола, вълнуват се от модните списания, „ровят" в интернет.
И не за да се разнежваме, а по-скоро за да се убедим, че жълтите стотинки могат „да спасяват", ще споделим накратко две истински истории.

Фердане идва от детски дом, майка й е избягала в Холандия, когато е била много малка. Тя е първият участник в програмата на Дом Възможност Русе. Пристига на 19 години в жилището и веднага започва работа. Опитва се да кандидатства, но не я приемат. Намира майка си, отива при нея в Холандия, но скоро се връща. Заживява с приятел, който системно я малтретира. Дом „Възможност" я подкрепя и след време тя започва да се справя сама. Вече е омъжена за момче от съседно на Русе село. Работи. В момента чака бебче, живее в семейната къща на съпруга си се подготвя за Коледа. С новото си семейство...

Велизара израства в семейство до осем годишна, когато майка й умира. Баща й решава, че не може да се грижи за тях и оставя и нея, и брат й в дом. Малко по-късно той също умира, като им завещава около 4 хиляди лева дългове, които Велизара и Георги започват да изплащат чрез ЧСИ. Още преди да са изкарали своите първи пари?!

Велизара е много несигурна в себе си, трудно комуникира с хора. Екипът на Дом Надежда в Габрово й намира работа в библиотеката. Постепенно започва да ходи на работа все по-рано, да остава до по-късно. Започва да общува. В началото е хигиенистка, впоследствие започва да подрежда книгите. Две години по-късно, заедно с още две деца от Дом Възможност Габрово, наемат квартира заедно, което „държи" модела на семейна среда в живота им. В момента Велизара е напълно самостоятелна. Има постоянна работа с добра заплата в библиотеката, брат й също е до нея...

Историите са обидно кратки за емоциите в живота на тези бързо пораснали деца. Но имат силата на истината. Също като малките ни жълти стотинки.

Дарения за кампанията могат да се направят освен в касичките в търговските обекти и чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS DOM.

Повече информация за Операция „Жълти стотинки" можете да намерите на сайта vivacomfund.bg и на Facebook страницата на инициативата.