Около 1/3 от младите хора на трудовия пазар претърпяват злополука
Около 1/3 от младите хора на трудовия пазар претърпяват злополука / netinfo

Около една трета от младите хора на трудовия пазар в България претърпяват трудова злополука, съобщи директорът на Главната инспекция по труда Гълъб Донев по време на инициативата „Ден на безопасността и здравето при работа” в рамките на Седмицата на социалната политика.

Най-висока е честотата на трудовите злополуки при младите българи заради неопитността в професията, обясни Гълъб Донев. По думите му правителството взема мерки за намаляването им като според стратегията за безопасността на труда до 2012 година броят трудови злополуки трябва да бъде намален с 25 процента.

През последните шест години трудовите злополуки у нас са намалели с 37 процента. Според доклада на Гълъб Донев българинът е два пъти по-застрашен от дискриминация и насилие на работното място в сравнение с хората в другите европейски страни. Най-сериозният риск от насилие крият конфликтите между ръководители и подчинени, докато сексуалният тормоз не е толкова разпространен у нас. Близо половината от заетите в България се трудят по време на уикенда, а почти една трета работят по повече от 50 часа седмично. Нощният труд обхваща около 17 процента от работещите у нас.