Служебният премиер Огнян Герджиков ще гостува в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" в понеделник.
 
Сред темите, по които ще говори служебният премиер е тази за ревизията на властта Борисов. Други въпроси, на които ще се търси отговор, са има ли политическа чистка по върховете на държавата и ще се справи ли служебното правителство с подготовката на изборите.
 
Какво откри кабинетът при ревизията в министерствата

В понеделник се очаква да бъдат публикувани резултатите от ревизията с акцент върху процедурите за обществени поръчки, която служебният кабинет направи на второто правителство на Бойко Борисов. Обобщен доклад на резултатите премиерът Герджиков представи в петък.
 
Галъп: Широка обществена подкрепа за ревизиите в управлението

От него стана ясно, че в девет министерства не са открити драстични нарушения по процедурите за обществени поръчки. В девет от поръчките в Министерството на отбраната са установени индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. В Агенция "Пътна инфраструктура" са установени две поръчки, при които са облагодетелствани определени кандидати. Констатирани са и забавяния на обществени поръчки в някои ведомства.
 
Герджиков: Смяната на областни управители е в рамките на закона

В петък премиерът Герджиков за пореден път посочи, че смяната на 21 от областните управители е осъществена според закона, а неговият предшественик на поста Бойко Борисов отвърна, че не е съгласен с мотивите за отстраняването на бившите вече ръководители на областните управи.

 Борисов: Не съм съгласен с мотивите за смяната на областните управители

Сред основните задачи на служебния кабинет е и провеждането на изборите за Народно събрание. В петък във връзка с изборите бе проведена среща с областните управители.  

Стефан Янев: Или машинно гласуване навсякъде, или никъде

След разговорите от думите на вицепремиера и вътрешен министър Стефан Янев стана ясно, че на предстоящите парламентарни избори би трябвало или навсякъде да има машини за гласуване, или никъде. След решение на съда ЦИК обяви провеждане на обществена поръчка за доставка на машините. а 22 февруари е крайният срок за получаване на оферти от фирми, които биха ги осигурили. След това ЦИК ще вземе решение.  
 
Машинното гласуване - мисия невъзможна

В сряда от проверка на правителството стана ясно, че осигуряването на машини за гласуване във всяка секция би било изключително трудно. От ЦИК не направиха коментар по темата, тъй като не са запознати с проучването на кабинета. Оттам коментираха, че по отношение на поръчката има заявен интерес.