Незрящите хора смятат, че институциите неглижират проблемите им
Незрящите хора смятат, че институциите неглижират проблемите им / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Незрящите хора смятат, че институциите неглижират проблемите им
75587
Незрящите хора смятат, че институциите неглижират проблемите им
  • Незрящите хора смятат, че институциите неглижират проблемите им

Нормативните документи за достъпност на средата у нас са много добри, но не се прилагат. Такова мнение изразиха незрящи граждани. По думите им е трагично, че там където се правят ремонти на инфраструктурата не се предвиждат ориентири за слепите хора и подчертават, че в столицата ситуацията е много по-приемлива отколкото в провинцията. 15-ти октомври е Международният ден на белия бастун. Той ще бъде отбелязан в цялата страна с различни инициативи.

По думите на председателя на софийската организация на Съюза на слепите Асен Алтънов институциите неглижират проблемите на слепите хора.

„Просто не можем да се разберем. Какво не правим, няма никой да ти обърне внимание. Лошото е, че в България няма нито една фирма, която разбира от достъпност. Не четат наредба номер 4", каза той.

Опасностите пред незрящите хора в градската среда са стотици, твърди още Алтънов. От липсата на релефни линии, които да ориентират слепите в метрото, до това да разберат кога идва автобусът.

„Моля ви от името на слепите хора направете всичко възможно телефонните кабини да се махнат, защото те са сложени точно там край сградите, където минава слепият човек с бастуна си, а височината е колкото да си счупи главата", каза Алтънов. Той напомни, че от Столична община са сменили информационните табла на масовия градски транспорт, но „едни говорят, а други не говорят, никакво регулиране". От общината са обещали пред два месеца да се направи нещо по въпроса.

Освен достъпната среда, незрящите хора поставят и друг проблем. Все още 90% от слепите у нас в работоспособна възраст са безработни.