/ iStock/Getty Images
Забогатяване, постигане на по-добър комфорт, работа с цел консумиране - какви са последиците от всичко това? Отговор на въпроса дава Музеят на капитализма, замислен от студентска организация от Белгия, предаде АФП.

Музеят е всъщност пътуваща експозиция, която до 13 септември ще се помещава в сградата на бившата брюкселска борса. Според инициаторите на изложбата това е едно символично място за Музея на капитализма, повдигащ въпроси за икономическата система, доминираща света.
 


Сградата, издържана в некласически стил, в центъра на белгийската столица, преди двадесет години престана да е борса и днес се управлява от общината. Именно новите общински власти, съставени от социалисти и еколози и избрани в края на миналата година, предложиха в сградата да се помещава Музеят на капитализма в продължение на месец. Пътуващата експозиция досега е обиколила пет белгийски града и беше посетена от по 15 000 души във всеки един от тях.

ООН: Гладът се увеличава


В началото на изложбата е представена дефиниция, пораждаща дебат и гласяща: Капитализмът е система, характеризирана от изискването за трупане на печалба и и извличане на ползи чрез частната собственост. После експозицията показва, че капитализмът може да бъде синоним на материалния комфорт, като позволява пътувания, почивки, еманципация и социален възход. Представени са и успехи "в американски стил", като този на Бил Гейтс, съоснователя на Майкрософт. Но в специална зала са представени и пределите на капитализма, а именно това, че богатствата са много неравномерно разпределени, че свръхконсумацията изчерпва природните ресурси или, че интересите на международните компании, представяни като нещо, което се прави за общото благо, бележат напредък.

Петков: Работещите бедни са около 800 000 души

В края на експозицията посетителите стъпват върху фраза на политоложката Сюзан Джордж, която твърди, че "има хиляди алтернативи на капитализма". Те са представени в последната от експозиционните зали.

Изложбата е безплатна и е отворена всеки ден от 14 до 19 ч. без вторниците. Вечерта има тематични дебати и прожекции на филми.
 
БТА