Млади хора предложиха мерки за спасяване на образованието
Млади хора предложиха мерки за спасяване на образованието / Sofia Photo Agency
Млади хора предложиха мерки за спасяване на образованието
27532
Млади хора предложиха мерки за спасяване на образованието
  • Млади хора предложиха мерки за спасяване на образованието

Над 2000 предложения за реформата във висшето образование бяха връчени на просветния министър Сергей Игнатов. Те са събрани по време на кампанията „SOS - Спаси Образованието Сега", която се организира от младежката организация на ГЕРБ. Целта на инициативата е младите хора, които са в основата на образователната система, да предложат мерки за модернизирането й. Ученици, студенти, преподаватели, родители и други имаха възможността да изразят своето мнение относно висшето образование в България по време на редица срещи из цялата страна.

По време на връчването на предложенията министър Игнатов заяви, че има изключително голяма нужда от енергията и натиска на младите хора: „Защото ако я няма тази енергия и този натиск всъщност ние ще си подреждаме нещата в образованието, имам предвид моето поколение и нагоре, така, както ние смятаме, че трябва да бъде".

На първо място сред основните проблеми във висшето образование младите хора са посочили корупцията. По думите на Моника Панайотова, председател на младежката организация на ГЕРБ, връзката между образованието и бизнеса, както и реализацията са другите притеснения сред студентите: „Въвеждайки повече практична част в образованието, това ще им даде възможност да се чувстват по-уверени и полезни, завършвайки и започвайки своята първа работа".

Сред другите искания са още намаляване на броя на ВУЗ-вете, както и по-голяма мобилност, допълни Панайотова: „Голяма част споменават факта, че учейки по програма „Еразъм", след това не им се признават съответните кредити и това ги принуждава допълнително да се явяват на изпити".

Идеята на предложенията от кампанията „SOS - Спаси Образованието Сега" е те да се включат в новия закон за висше образование в България. Първият вариант на проектозакона вече е готов и беше изготвен от ректорите в страната. В следващия етап на обсъждане на промените в закона ще се включат и младите хора, които ще могат да защитят своите идеи.

Над 12 000 души са се присъединили към групата на инициативата във Facebook, a блогът на кампанията е отчел повече от 6000 посещения.