Майчин език в училище за българчета в Сърбия
Майчин език в училище за българчета в Сърбия / netinfo
Националният съвет на българите в Сърбия на заседанието си в края на миналата седмица обсъди връщането на обучението на майчиния език на децата с българска националност още от следващата учебна година.

Съветът приветства решението на просветните власти в Сърбия, които разрешиха обучението на български език и по решение на родителите на учениците от основното училище такова обучение ще има в общините Димитровград, Босилеград и в части от общините Сурдулица и Бабушница, пише сръбският вестник “Глас явности”.

Обучението на майчиния език беше отменено през 1987 г. и оттогава се провежда на сръбски, а български учениците в основното училище изучаваха странично. Тази стъпка беше оправдана уж с искания на родителите децата им да се обучават на езика на страната, в която живеят и в която виждат своята професионална и жизнена перспектива. Междувременно този въпрос беше често политизиран.

В Босилеград едва от 5 до 8 клас българският беше по някакъв начин изравнен със сръбския.

След демократичните промени обаче се промени и отношението на властите в Белград към този въпрос. Така през март т.г. Министерството на просветата разреши да бъдат внесени учебници от България и засега става дума за 17 учебника, каза за “Глас явности” председателят на комисията по образование на Националния съвет на българите в Сърбия Пене Димитров. В момента се провежда анкета сред родителите и в Босилеград вече около 20 са избрали децата им да се обучават на майчиния им български език.

Междувременно около 40 учители преминаха двугодишни курсове на обучение в университета във Велико Търново, като техните дипломи вече са признати в Сърбия. /БГНЕС/