Пъпешът често се появява на трапезата ни като десерт в летния сезон. Трябва обаче да отбележим, че като допълнение към нежния му и сладък вкус, този плод има доста полезни свойства

Знаете ли това за дините и пъпешите?

Плодовете на пъпеша съдържат бета-каротин и фолиева киселина, както и силиций, желязо, калий, магнезий, фибри. Това разкри диетологът и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург пред Gazeta.Ru.

Като най-интересния микроелемент в пъпеша обаче Гинзбург посочи естествен "подсладител", който е по-полезен от фруктозата или глюкозата.

„Пъпешът съдържа специални молекули захарен алкохол – еритритол, които придават приятен сладък вкус, но не се усвояват от организма като захарта“, обясни диетологът.

Пет сигурни ползи за здравето от хапването на пъпеш (ВИДЕО)

Според експерта еритритолът подхранва симбиотичните бактерии в организма. От него не се пълнее и не покачва кръвната захар. Това прави еритритолът особено популярен през последните години в областта на диетичното хранене, особено сред болните от диабет.

В естествената му форма, еритритол се съдържа и в крушите, както и в морските водорасли.
Gazeta.Ru