Какво включва тазгодишното издание на „Световен театър в София“?

/ Thinkstock/Getty Images
Какво включва тазгодишното издание на „Световен театър в София“?
97369
Какво включва тазгодишното издание на „Световен театър в София“?
  • Какво включва тазгодишното издание на „Световен театър в София“?
Шест заглавия са включени в тазгодишното издание на „Световен театър в София“. Те ще гостуват на различни софийски сцени от 4 до 19 юни. Стремежът на организаторите е насочен към търсене на многообразието, а представленията ще имат субтитри на български език, уточняват организаторите.

Откриват 22-ят Международен детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници“
 
Съвременният политически и документален театър е представен с постановката „Власт и съпротива“ по романа на Илия Троянов, с участието на Самуел Финци. В програмата са включени и две прожекции на театрални спектакли – Шекспировият "Юлий Цезар" на Национален театър Лондон и Чеховите „Три сестри“ в постановката на руския режисьор Тимофей Кулябин, която ще бъде представена на езика на глухите хора.

Театър публика
Thinkstock/Getty Images

Танцовият спектакъл „Хаканаи“ експериментира с езика на тялото и с новите технологии, разказва театроведът Асен Терзиев: "„Хаканаи“ е спектакъл, в който основната тема е виртуалността. Всъщност цялата визия се изгражда на живо, на място от танцуващата изпълнителка вътре в този куб. Това е сравнително кратко представление, но част от него е поканата накрая към зрителите, които ще могат да влязат и сами да изпробват да създадат свои собствени образи".

Две американски банди ще забиват на летния метъл фест
 
Друг танцов спектакъл, включен в програмата, носи името на митичната планина „Чирчео“. Негов хореограф е Фабрицио Фавале, когото наричат поетът на танца, а чешкият „Неудачници“ съчетава танц и съвременен цирк и е с участието на чешкия диджей Ендрю.
 
12-то издание на „Световен театър в София“ ще се проведе от 4 до 19 юни.