Какви болести може да се отключат при родените през зимата
Какви болести може да се отключат при родените през зимата / sxc.hu

Родените през зимата бебета са по-застрашени от астма и други белодробни проблеми на по-късен етап от живота си, съобщава сайтът EurekAlert, позовавайки се на резултатите от норвежко изследване.

Авторите му от университета в Берген открояват три рискови фактора, оказващи неблагоприятно влияние върху здравето на белия дроб - майките пушачки, ранните сериозни респираторни инфекции и времето, в което е родено бебето.

Петте навика, които най-често отключват рак

"Ако майката на даден индивид е пушила през бременността, това влияе негативно върху белодробното му здраве. Същото важи и за раждането през зимните месеци, както и за прекараните сериозни респираторни инфекции в най-ранна детска възраст. Логично е ранното развитие да оказва влияние върху системите, които поддържат човешкото тяло.

Това обяснява проблемите на някои хора на по-късен етап в живота - нещо, което и настоящото проучване потвърждава", обясняват изследователите.

Специалистите смятат, че откритието им, че някои хора са по-уязвими от други, може да бъде използвано в превантивното здравеопазване.

Източник: БТА