В миналото от подагра са боледували единствено представителите на високите социални слоеве и неслучайно е наричана болестта на богатите и на кралете. Днес обаче честотата й непрекъснато се увеличава и тя засяга огромен брой хора по целия свят.

В днешния епизод на Muscle_damage са разгледани основните причини за развитието на подаграта, както и промените, които можем да направим в хранителните си навици, за да се предпазим от нея.

Какво представлява подаграта?

Подаграта е най-често срещаният тип на възпалителен артрит при хора над 40 години. Среща се и при по-млади хора. Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.

Кога храненето се превръща в болестно състояние?

За много хора подаграта първоначално се отразява на ставите на големия пръст. Също така може да повлияе и  глезените, петите, колената, китките, пръстите и лактите.
Подаграта всъщност е точно това повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, а то може да доведе до други остри заболявания, например артрит, камъни в бъбреците, а понякога и двете болести заедно. Артритът се получава, защото пикочната киселина освен в бъбреците се отлага и в ставите и там също образува кристали, които водят до непоносими болки и подуване.

Лошото настроение събужда желание за вредна храна

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторична.

Първичната подагра най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства. Вторичната подагра възниква като резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабет, повишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, левкемия и др.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното: Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения, прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни, ограничаване на всички захари, увеличаване употребата на чиста или минерална вода.

Вижте още във видеото