Гробът на Крали Марко е в Казанлъшката долина?
Гробът на Крали Марко е в Казанлъшката долина? / netinfo

В гориста местност в района на село Горно Черковище, близо до Казанлък, се намира гроба на Крали Марко. Това твърди Трифон Кочешев, който повече от 30 години с помощта на махала и други сензорни уреди открива вода, природен газ и благородни метали.

Пенсионираният шлосер-матричар от Казанлък дори установил големината на заровените в гроба кости, които тежали общо около 27 килограма. В раменната си част костите на Крали Марко били дълги около 1 метър и 17 сантиметра, а по дължина около 3 метра, твърди Кочешев.

Феноменът има своя версия и за намерените тракийски находки през последните десетина години и разкрити гробници в района на Розовата долина. Според Трифон, в района на откритата през 90-те години на миналия век тракийска гробница Оструша минава подземен минерален извор от студена вода, освен това самата гробница била изградена от специална скала, генерираща лечебна сила, в която се е лекувал от астма тракийския владетел Котес (381 пр.н.е-359 пр.н.е.).

На два пъти пред градската управа откривателят правил опити да разкаже за наличието и на шест минерални извора в района на Казанлък, чиято топла вода била близо 130 градуса по Целзий, но от там го препращали от секретарка на секретарка и никой не проучил твърденията му. Кочешев обаче е убеден, че ако тези извори се проучат и използват, на практика Казанлък ще си намери алтернативно отопление.

Преди близо 20 години Кочешев открил три нови водоизточника на Казанлък, които тогавашната градска управа присъединява към ВиК системата на града. Трифон Кочешев твърди също, че откритата преди близо три години бронзова глава в подножието на могилата Голяма Косматка, за която се предполага, че е на Севт III, не е на Севт III, а на римски владетел. Според неговата информация, тя е оставена като знак от римляните, които влезли, поругали и ограбили тракийската гробница.

От нея те отнесли огромно богатство от над 30 килограма златни съдове, които били на земята. Не проявили интерес към намерените от археолога Георги Китов златен киликс и венец. Сред останалите доказателства, които римляните оставят в могилата на тракийските, били наколенките и шлема, за които феноменът Трифон твърди, че също са римски.

Взетото от Голямата Косматка съкровище римляните поставили в гроб на техния владетел, който се намирал в района под могилата Шушманец. Трифон Кочешев твърди, че същата глава като откритата в подножието на Косматка щяла да бъде намерена, като се разкрие този римски гроб. Последното щяло да се превърне и в доказателство, че именно римляни са влизали в Голяма Косматка. Според него този гроб се намира под могилата Шушманец.