/ Thinkstock/Getty Images
Граждани и общини се сключват в конкурс на френското посолство у нас
97566
Граждани и общини се сключват в конкурс на френското посолство у нас
  • Граждани и общини се сключват в конкурс на френското посолство у нас
Над 120 проекта са получени в категорията „Спорт и гражданско обществона конкурса „Екообщина“, организиран от Посолството на Франция у нас, каза за Дарик Милена Иванова от мисията. Чрез тази категория конкурсът за пръв път се отваря за граждани и неправителствени организации. В останалите пет категории могат да участват общини, като попълнят въпросниците на сайта на инициативата и ги изпратят до 31 юли.

Експерти разясняват как се кандидатства за европейско финансиране
 
В категорията „Спорт и гражданско общество“, която е насочена към гражданите, ще има две награди от по 4000 лева. Кандидатстването в тази категория приключи на 20 май, като бяха получени над 120 проектни предложения, посочи Милена Иванова.
 
"Има изключително интересни идеи, хората кандидатстват от различни части на България. Това връща надеждата ми, че българинът не е пасивен, а иска по-добър начин на живот и ще направи всичко, за да го постигне. Промяната понякога идва от нас, трябва да тръгне от гражданите", споделя Иванова.  

Весела Лечева: Малките населени места са в периферията на националната политика
 
За общините крайният срок за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли. Ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории за общини, каза Милена Иванова: "Наградата за категориите, които са насочени към общините, са работни посещения във Франция, които позволяват да се видят на място добрите практики, реализирани в различни френски общини, да се създадат контакти с френските общини. Освен това да се опознае малко или много самата на място".
 
Приятна изненада е активността на малките общини, допълни Милена Иванова. Те могат да се включват в пет категории: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Устойчива мобилност“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчиво управление на публичните пространства“, която се въвежда за пръв път тази година. Целта не е да се търсят конкретни проекти, а да се оцени цялостната политика на общината, каза Милена Иванова.