Европейците и американците имат различни позиции относно военната намеса срещу Иран
Европейците и американците имат различни позиции относно военната намеса срещу Иран / netinfo

Европейците, в това число и българите, и американците са различават в мнението си дали срещу Иран трябва да се упражни сила, ако преговорите относно иранската ядрена програма доведат до задънена улица, предадоха световните агенции, цитирайки резултатите от допитване на общественото мнение, реализирано от американския институт "Джърман Маршал фънд" през юни.

В допитването са участвали 13 000 души от САЩ и 12 европейски държави, а именно България, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Полша, Холандия, Словакия и Турция.

Четиридесет и седем процента от анектираните американци смятат, че трябва да се упражни сила срещу Иран, ако на дипломатическо ниво не може да се уреди кризата, породена от ядрените амбиции на Техеран. В Европа едва 18 процента от участниците в допитването споделят същото мнение, а 47 процента са против използването на военна сила срещу Иран.

Допитването показва, че 77 процента от европейците не одобряват политиката на президента Джордж Буш, в частност тази в Ирак. Четиридесет и шест процента от европейците не смятат, че отношенията на Европа и САЩ ще се променят след изборите за нов американски президент през 2008 г. Тридесет и пет процента са убедени, че връзките между Европа и САЩ ще се задълбочат с идването на нов държавен глава в Белия дом.

Европейците и американците обаче са единодушни, че Русия и Китай представляват заплахи. Почти 80 процента от американците и 65 процента от европейците са обезпокоени от ролята, която играе Русия в доставките на оръжия за терористи в Близкия изток. Петдесет и четири процента от американците и 48 процента от европейците гледат на Китай като на икономическа заплаха, а не като на икономически партньор.