Експерти: Аутизмът расте като епидемия
Експерти: Аутизмът расте като епидемия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерти: Аутизмът расте като епидемия
53728
Експерти: Аутизмът расте като епидемия
  • Експерти: Аутизмът расте като епидемия

Едно от всеки 88 деца към момента е диагностицирано с аутизъм, стана ясно в рамките на първата Международна обучителна конференция, засягаща заболяването. Според експерти аутизмът расте като епидемия, тъй като преди 20 години децата с подобен проблем са били 1 на 2000.

По думите на българския омбудсман Константин Пенчев у нас явлението аутизъм до съвсем скоро не е било познато, затова било крайно време българите да се информират повече за проблемите на тези деца. Според обществения защитник трябва да бъде намерен пътят, който да осигури на аутистите пълноценен живот, тъй като държавата и институциите в нея отдавна били длъжници на лицата от аутистичния спектър.

До диагнозата аутизъм, според експертите, в България се достигало трудно. Причината била, че педиатрите не били обучени да разпознават ранните симптоми на заболяването. Липсвали и сертифицирани специалисти в областта, увери Владислава Цолова от фондация „Стъпка за невидимите деца”.

„Ето така стигнахме до идеята, че родителските организации, които се обединихме във Фонд за терапии за деца с аутизъм, трябва да набираме средства, които да инвестираме в обучение на специалисти, които да работят с нашите деца безплатно. Това са специалистите, които работят в системата на Министерството на образованието – в детските градини, в държавните училища”, коментира тя.

Според председателя на Фонда за терапии на деца Евтим Евтимов, той е създаден, за да обедини усилията на организации, които спомагат за лечението на аутизъм и превенцията от него. „Идеята на фонда се изкристализира след това, да бъде като център за обучение на специалисти и да се разпростре помощта на фонда върху повече деца”, заяви той.

На конференцията стана ясно, че от Столична община ще отпуснат сграда, която да се превърне в национален център, в който да бъдат извършвани обученията. Според Евтимов фондът би могъл да стане и регионален обучителен център за целия Балкански полуостров. За момента фондът се финансира чрез единния дарителски номер DMS Autism, а нововъведение ще позволява на всеки един служител на фирма, организация и институция, при условие, че е на трудов договор, да дарява ежемесечно средства от своята заплата.